Društvo

U OŠ „VOŽD KARAĐORĐE“ : Dani prirodnih nauka

Dani prirodnih nauka naziv je akcije koja se svake godine održava u Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“ u Nišu sa akcentom na to da se stariji, ali i mlađi osnovci, uključe u laboratorijske vežbe i tako, kroz zanimljive oglede, razbiju strah od nauka koje se u školama uglavnom smatraju baukom. Prema rečima direktorke ove škole Milene Kostić, ovakav način rada sa decom i način na koji se oni upoznaju sa prirodnim naukama daje pozitivne rezultate, a njihov krajnji ishod su nagrade koje učinici osvajaju na takmičenjima, počev od školskog, opštinskih do republičkih.

„U vreme održavanja Dana prirodnih nauka kabineti za matemetiku, informatiku, fiziku, biologiju i hemiju, su otvoreni za sve učenike škole, počev od onih najstarijih do najmlađih koji pokazuju i najviše interesovanja za vežbe koje rade zajedno sa nastavnicima“, kaže direktorka Milena Kostić.

Za ovaj dan je cela škola u znaku prirodnih nauka. U hodnicima škole izloženi su radovi učenika iz tehnike i informatičkog obrazovanja, ali i oprema koja se koristi za eksperimente u fizici ili hemiji.

„Deca u osnovnoj školi, ako im to približimo na pravi način, pokazuju veliko interesovanje za prirodne nauke, posebno za one u kojima se rade i eksperimenti“, dodaje direktorka Kostić. „To je i najzanimljiviji put da se usvoji novo znanje. Naša škola je u projektu „Razvionica“ i opremljena tako da se sa decom radi u kabinetima u kojima ima dosta i slika i modela koji prate gradivo koje se obrađuje na času. To važi i za oglede jer su kabineti fizike i hemije dobro opremljeni“.

Milena Kostić posebno ističe to da su najveći napredak postigli zahvaljujući projektu „Digitalne škole“.

„Sada u svakom kabinetu postoji, lap-top projekat, čak i u učionicama prvog razreda. Škola je u ovom projektu dobila opremu za čak tri učionice što deci omogućava da se u nastavu uključe preko najsavremenijih učila“, dodaje ona.

 

OŠ „Vožd Karađorđe“ je već godinama unazad poznata po epitetu škole koja neguje prirodne nauke.

„To je tačno jer se naši učenici takmiče iz gotovo svih prirodnih nauka i na tim takmičenjima osvaju nagrade. Velika zasluga za to pripada i nastavnicima koje nikako ne mogu da izostavim iz ove priče. Težak je put da se dođe do republičkog takmičenja, ali naša škola svake godine ima predstavnika na državnom takmičenju iz neke prirodne nauke, bilo da je to fizika, biologija, hemija i tehnika, i time se kao škola jako ponosimo“.

A osim prirodnih nauka u ovoj školi se sa velikom pažnjom neguje i sport, pa i šah za koji se mnoga deca opredeljuju. Tako je nauka na najbolji način spojena sa fizičkim aktivnostima što ličnost deteta u osnovnoškolskom uzrastu čini kompletnim. A osim što postižu dobre rezultate na polju prirodnih nauka, učenici ove, jedna od najstarijih škola u gradu, odlični su na sportskim terenima.Ove godine na republičkom takmičenju već imaju takmičara u plivanju. Takmičenja iz prirodnih nauka ih tek čakaju,ali, kako se već laže, „ u zdravom telu je i zdrav duh“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com