Društvo

U ORGANIZACIJI SAVEZA IZVIĐAČA GRADA NIŠA :“Tragom logoraša – 12.februar”

Bekstvo logoraša iz niškog logora na Crvenom Krstu je organizovano 12. februara 1942. godine. U odmazdi posle bekstva, za 11 poginulih nemačkih vojnika, streljano je 1.100 logoraša. U znak sećanja na poginule logoraše Savez izviđača grada Niša organizuje tradicionalni marš koji će se održati  11. i 12. februara. Marš će izvesti 200 izviđača i planinki. Učesnici marša će marširati tradicionalnom maršrutom, da bi na kraju prisustvovali zvaničnoj ceremoniji u Logoru na Crvenom Krstu.

Povodom obeležavanja 77 godina od bekstva iz nacističkog logora na Crvenom Krstu, Savez izviđača grada Niša i ove godine, po pedesetosmi put organizuje svoj tradicionalni marš “Tragom logoraša – 12. februar”.

“Marš je posvećen stradanju, hrabrosti i patriotizmu građana Niša i Južne Srbije, ali i jedinstvenom bekstvu logoraša iz jednog nacističkog logora u tadašnjoj, prorobljenoj Evropi”, kaže komandant marša Dušan Đorđević.

Procenjuje se da je oko 30.000 ljudi prošlo kroz ovaj logor, od kojih je najmanje 12.000 ubijeno na lokaciji Bubanj. Mnogi drugi zatočenici su prebačeni u logor Sajmište ili druge logore širom Evrope.

Manifestacija je pozivnog karaktera i pored izviđača Niša učestvovaće i njihovi gosti, izviđači iz drugih krajeva zemlje.

Na marš se polazi 11.februara oko 17 sati sa Trga Kralja Milana, a sa marša učesnici dolaze u Logor na Crvenom krstu, 12.februara oko 10,30 sati kada će učestvovati u centralnoj gradskoj manifestaciji.

Organizaciju marša, kao i svake godine pomogao je grad Niš, gradska opština Crveni Krst, policijska Uprava u Nišu i Narodni muzej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com