Kultura

U okviru treće večeri „Muzičkog edikta“ publici se predstavili gosti iz Italije, Grčke i Belorusije

Treće veče Šestog Međunarodnog festivala horske duhovne muzike “Muzički edikt” 2019.godine otvorio je Hor “Voda živa” iz Niša koji peva u Hramu Sveti car Konstantin i carica Jelena pod dirigentskom palicom sveštenika Bojana Krstića.

Potom ih je na sceni zamenio Internacionalni hor “Sveti Nikola” iz Riminija u Italiji. Horom diriguje Guya Valmaggi. Nastup su započeli izvođenjem Oče naš i to na srpskom jeziku što je publika primila sa posebnim oduševaljenjem i nagradila dugim aplauzom.

“Članovi Intrenacionalnog hora “Sveti Nikola” iz Riminija su različite nacionalnosti, italijanske, ruske i ukrajinske, katoličke i pravoslavne vere. Simfonija njihovih glasova proističe iz hrišćanskih korena i lepote duhovne muzike starijeg i novijeg datuma. Hor iza sebe ima brojne nastupe i to ne samo u crkvama i svetilištima već i u pozorištima i na svetovnim manifestacijama. Na njihovom repertoaru se nalaze i katoličke i pravoslavne duhovne pesme, a pevaju na nekoliko jezika, na staroslovenskom, grčkom, latinskom i italijanskom. Hor izvodi i savremena dela, a neka su pisana beš za njih”, reči su kojima je najavljen stup ovog hora iz Italije.

Foto: Medijski predstavnik festivala Zdravko Stojnić

Njih su na podijumu zamenili članovi Crkvenog hora “Sveti Prokopije” iz Prokuplja kojim diriguje Ivan Stojanović, da si se pred publikom posle njih pojavio Hor Mitropolije neapoljske i stavropoljske iz Soluna, Grčka, pod rukovodstvom dirigenta Marije Haralampoidou.

“Ženski hor Sveta Kasijana – Himnografkinja” osnovan je 2001. godine. Čini ga 48 članica, od kojih sun eke studenti univerziteta. Hor je bio deo različitih kulturnih dešavanja u Grčkoj i inostranstvu. Ovaj ženski hor imao je poseban blagoslov da nastupa NJegovom Svetošću G.Vartolomejom Arhiepiskopom Konstantinopolja – Novoga Rima i vaseljenskim Patriharhom. Hor je 2013. učestvovao na prijemu u čast Njegove Svetosti Gospodina Vartolomeja Arhiepiskopa Konstantinopolja i patrijarha u Solunu. Takođe, bili su domaćini u Mitropoliji neapuljskoj i stavropoljskoj u prisustvu arhiepiskopa atinskog Gospodina Jeronima drugog.

Foto: Medijski predstavnik festivala Zdravko Stojnić

Godine 2014. hor je nastupao u prisustvu patrijarha Vartolomeja u crkvu Svete Teodore u Imvrosu. Hor je sarađivao sa niškom crkvenom, pevačkom družinom “Branko” u Srbiji, na koncertu u čast patrijarha srpskog Irineja, a u Solunu su održali zajednički koncert u Nacionalnom teatru”, stoji u najavi hora.

Treće festivalske večeri na sceni su se smenjivali horovi iz Srbije i gosti iz inostranstva pa je tako posle nastupa hora iz Soluna piblika uživala u pojanju Hora cekve Svetog Nikole iz Niša kojim diriguje Miroslav Ivanković.

Foto: Medijski predstavnik festivala Zdravko Stojnić

Kruna predposlednje večeri Međunarodnog festivala horske duhovne muzike “Muzički edikt” bio je nastup dečijeg Hora manastira Svete Jelisavete iz Minska, Belorusija. Hor nastupa pod dirigentskim vođstvom Marije Bakhvalove. Niškoj publici predstavili su se sa sedam kompozicija. Nastup su zapčeli sa Zvezdom Vitlajema, nastavili sa Scjati Bože i Dostojno jest, a završili sa Vera Večna, duhovnom pesmom Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića.

Šesti Međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt” 2019. završava se večeras, a horovi će nastupati na plateau ispred Svetosavskog doma od 19,30 sati. Na svečanom zatvaranju uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči će nastupiti 200 učesnika, NCPD „Branko“, hora RTS-a, hora „Coro Normalista“, Moskovskog sinodalnog hora i Simfonijskog orkestra RTS-a – Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com