Društvo

U oktobru je bilo rekordnih 18 letnjih dana i dva tropska

U oktobru smo imali čak 18 letnjih i dva tropska dana, kaže Zoran Vasiljević, rukovodilac Meteorološke službe u Nišu i dodaje da će se relativno toplo vreme nastaviti i u novembru koji će, takođe, biti topliji u odnosu na prosek. Sneg se može očekivati tek u decembru.

“Oktobar za nama je najtopliji od kada se mere temperature  u Meteorološkoj stanici Niš. Imali smo 18 letnjih i čak dva dana sa tropskim temperaturama. Sudeći po temperaturama koje nas sada prate ispratili smo Miholjsko leto, ali će i u prvoj polovini novembra biti  relativno toplije vreme nego što je to uobičajeno za ovo doba godine”, kaže Zoran Vasiljević, rukovodilac Meteorološke službe u Nišu.

Prema njegovim rečima oktobar koji je sada za nama imao je rekordan broj toplih dana od kada se meri temperatura u Nišu od 1950. godine.

Foto: V. P.

“Ni jednom do sada oktobar nije bio sa 18 letnjih dana. Svake desete godine može se očekivati da bude preko 10 letnjih dana u ovom mesecu, ali je ovaj imao rekordan broj. Što se tiče tropskih dana kada je temperature bila 30 stepeni imali smo u oktobru takva 2 dana. Samo smo 1965. godine u ovom mesecu imali tri tropska dana, ali po broju letnjih sada je postavljen rekord”, kaže Vasiljević.

Novembar je na pragu, a prema rečima Zorana Vasiljevića i u ovom mesecu očekuje nas, relativno lepo vreme za ovo doba godine.

“Toplije vreme nastavlja se i u  novembru koji će, takođe, biti topliji u odnosu na prosek, a što se  tiče padavina one će biti u okvirima proseka”, kaže Vasiljević i dodaje da će od ponedeljka biti toplije u odnosu na prosek.

Prema njegovim rečima iduće nedelje će u Nišu povremeno padati kiša. A kada se radi o temperturi ona će biti veća od proseka.

“U prvih desetak dana novembra temperature  će ići, povremeno, i do dvadesetak stepeni”, dodaje Vasiljević.

Dugoročna prognoza još ne može da se da, ali na osnovu temperature koja se sada beleži prvi sneg na niškim ulicama se može očekivati u decembru.

“Zima će biti, takođe, toplija od proseka sa količinom padavina u okvirima proseka”, zaključuje Vasiljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com