Društvo

U Nišu živi 400 građana slovenačkog porekla

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, obećao pomoć u obezbeđivanju prostorija za rad niškog udruženja Slovenaca “France Prešern” za koje je organizovan prijem u Gradskoj kući. Gardonačelnik je dodao da će im grad izaći u susret i kada se radi o aktivnostima kojima se promoviše kultura Slovenije. Inače, u Nišu živi, kako je moglo da se čuje na prijemu od predsednika niškog uduženja Slovenaca Ivice Grudena, 400 građana slovenačkog porekla.

“Upoznati smo sa aktivnostima udruženja Slovenaca u Nišu, ali i sa teškoćama u radu udruženja, koje se prvenstveno odnose na to da članovi nemaju adekvatne prostorije za rad i Grad će pomoći da ovaj problem bude rešen. Veoma nam je stalo da pomognemo rad ove organizacije, kao i udruženja svih drugih nacionalnih zajednica”, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović. “Ovoga leta u gradu ćemo imati stotine Slovenaca koji će doći da prate svoju reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u košarci za žene. Zajednički nam je cilj da lepo dočekamo te brojne goste iz Slovenije i da im priredimo prijatne dane u našem gradu.”

U Nišu živi oko 400 Slovenaca i žitelja koji su slovenačkog porekla, a okupljeni su u Društvo “France Prešern” koje postoji već 15 godina.

“Grad je izrazio spremnost da nam pomogne u obezbeđivanju adekvatnih prostorija. Nišlije su upoznate sa našim radom, a imamo i počasne članove koji nemaju slovenačko poreklo”, rekao je Gruden, dodajući i da su “niški Slovenci” spremni da dočekaju svoje sunarodnike, navijače koji će pratiti žensku košarku u Nišu na Evropskom prvenstvu od 25. juna, budući da je Niš jedan od gradova-domaćina, pored Beograda i Zrenjanina.

Inače, Društvo Slovenaca je nedavno organizovalo “Prešernove dane” u Svetosavskom domu, u godini u kojoj obeležava petnaestogodišnjicu osnivanja udruženja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com