Društvo

U Nišu za godinu posađeno rekordnih 1500 novih stabala četinara i lišćara

JKP “Medijana” je tokom 2020. godine, tačnije od jeseni 2019. do sada zasadilo čak 1220 sadnica što je svojevrsni rekord, ali tu nećemo stati i u planu je da ovaj broj do kraja godine bude 1500 sadnica četinara i listopadnog drveća, kaže Dragoslav Pavlović, direktor ovog javnog preduzeća. Dodaje da je posađeno znatno veći broj sadnica od broja stabala koja su iz opravdanih razloga posečena jer, kako kaže, godišnje se poseče oko 50 stabala, a ove godine je posađeno 30 puta više.

 

Dragoslav Pavlovič direktor JKP “Mediana” Niš

“Tokom godine po programu ozelenjavanja imali smo sadnju 547 stabala, četinara 86, lišćara 320, nižeg četinara 81, nižih lišćara 60. Pored sadnica formirali smo i travnjake, a posađeno je i 9.345 komada šiblja. Iz donacija je zasađeno preko 60 sadnica. Radi se o sadnicama koje su obezbedili građani iz različitih donacija jer ima i onih Nišlija koje žele da im kraj u kome žive izgleda lepo, pa i sami daju svoj doprinos ulepšavanju grada, a mi im u tome pomažemo”, kaže Pavlović.

Tokom akcije ozeljenjavanja školskih dvorišta koja je podržana od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine, posađene su 92 sadnice u dvoruštima šest škola.

“Kroz redovni program zelenila i Sekretarijata za komunalne delatnosti zasađeno je 28 lišćara i nižih četinara 39. U okviru projekta Stari park preko puta Gradske kuće urađena je rekonstrukcija zelenih površina i zasađeno je 73 komada novih sadnica. To je preko 1200 novih sadnica koje je grad dobio za godinu dana. Ovde se ne zaustavljamo. Danas je počela sadnja na prostoru Gornjomatejevačke ulice gde će biti posađeno 170 četinara, što smrča što pančićevih omorika, a kedrovi će biti posađeni na nekoliko lokacija i ovu godinu ćemo završiti sa novih 1500 sadnica u gradu”, ističe Pavlović.

Prema njegovim rečima grad na ovaj način, ne da ostaje bez zelenila, nego je ono mnogo puta uvećano u odnosu na godine do sada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. A šđta je sa jednom od najveće zelene površine u Nišu, sa travnjacima na Bulevaru Nemanjića, celopm dužinom od 7. Jula do Trošarine sa strane parnih brojeva zfrada. Nema ni Z od zelene površine ni T od travnjaka- Sama Božija zemlja i blato. Uništeni travnjaci od besomučnih i nesavesnih parkiranja i manipulisanja vozilima a i pešaka. Travnjaci nisu NIKAKO obezbedjeni. Trebalo bi ih DETALJNO preurediti, ograditi višljim ivičnjacima kao što su ogradjeni kružni tokovi. Trebalo bi zasejati KVALITETNU travu i po neki put u godini je i zaliti. Sramota da jedna od najvećih zelenih površina u Nišu bude u ovakvom stanju. A radi se na ozelenjavanju, …..Sramota za GO Mediana, sramota za JKP Mediana. Sramota za Nemanjiće čije ime nosi ovaj Bulevar sa ovakvim travnjacima bez trave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com