Društvo

U Nišu volim prijatelje, miris roštilja i kombinaciju starog i novog

“Moj prvi dolazak u Niš ostaće mi u sećanju po mirisu roštilja, koji inače obožavam. A onda i divne kombinacije starog i novog, mislim na Tvrđavu i centar grada”, rekla je za Niške vesti, Eva Dekanovska, počasni konzul Srbije u Slovačkoj koja živi i radi u Košicama.

Njeno ime naći ćete na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i jedna od ukupno dva počasna konzula Srbije u  Slovačkoj.

Eva Dekanovska je počasni konzul Srbije u svojoj zemlji od 2004. godine, a da to poželi da postane, prethodilo je poznantstvo sa mnogobrojnim delagacijama tv i filmskih radnika  iz Srbije koje su posećivale Međunarodni festival lokalnih televizija u Košicama. Dekanovska  je osnivač i direktor ovog Festivala već pune 24 godine.

Komplikovanu proceduru dobijanja diplomatske titule počasnog konzula pokrenula je zajedno sa Stelom Jovanović, koja je, u to vreme, kao novinar i urednik Niške televizije inicirala učešće NTV-a na ovom prestižnom evropskom festivalu.

Stela Jovanović i Eva Dekanovska

Istorija prijateljstva dve žene je duga i lepa, gotovo kao istorija košičkog Festivala sa koga su svojevremeno u Niš i Nišku televiziju stizale mnogobrojne nagrade za dokumentarni program. Iz tog prijateljstva rodilo se i obostrano počasno konzulstvo: Eva je konzul Srbije u svojoj, Stela – Slovačke u svojoj zemlji.

Eva Dekanovska je u Nišu je boravila dva puta, oba puta kao gost Stele Jovanović, a upoznale su se 1999. godine, od kada traje i prijateljstvo, kasnije vezano i diplomatijom.

Zato ne čudi kada Eva kaže da je u Nišu prvo obraduje susret sa prijateljima, a odmah zatim miris roštilja koji se širi ulicama Niša.

Obišla je sve znamenitosti u našem gradu, ono što joj se naročito sviđa je kombinacija starog i novog Niša, izmešanost istoka I zapada, a onda u šaljivom tonu dodaje:

“Sledeća stvar koja ostavlja najjači utisak na mene je “zašto toliko mnogo puše” (smeh).

Planovi su joj da u Srbiju ponovo dođe na jesen, nije sigurna da će to biti ove jeseni, ali bi želela da provede bar jednu nedelju na odmoru.

“Imam želju da posetim nekoliko mesta. Na primer, Kovačicu, gde živi najveći broj Slovaka, Čačak i da ponovo budem u Novom Sadu i Nišu. Potrebno mi je i da više vremena provedem u Beogradu”, objasnila je.

O poslu počasnog konzula kaže da Srbe prilično često viđa i sa nekima od njih se i intenzivno druži u Košicama, drugom po veličini gradu u Slovačkoj.

“Neki od Srba su kompletno integrisani u slovačko društvo i zaista se lepo družimo. Ima različitih struktura, od umetnika, preko advokata do ljudi koji se bave različitim vrstama biznisa”, istakla je.

Na pitanje Niških vesti da li ponekad zatraže pomoć od nje, Dekanovska je odgovorila:

“Moji prijatelji Srbi, ovde u Košicima, ne doživljajavju me kao diplomatu, za njih sam samo prijatelj, a prijatelji su tu da pruže pomoć kada je potrebna. Da budem iskrena,  započinjanje priče o počasnim konzulima smo moja prijateljica Stela Jovanović  i ja započele iz želje da prvo pomognemo razvoju Festivala, koji je jedini ovakve vrste u Evropi. Nakon nekoliko godina smo shvatile da nam to ne pomaže mnogo, nekada bi  pomoglo, najčešće nije (smeh).”

Zato je prijateljstvo i počasno konzulstvo ostalo za sva vremena. Da podsetimo, Košice i Niš su i gradovi pobratimi već 17 godina, od 2001.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com