Ekonomija

U Nišu uskoro skuplje daljinsko grejanje

Cena daljinskog grejanja u Nišu mogla bi da uskoro bude povećana pošto je Nadzorni odbor niške “Gradske toplane” predložio Gradskom veću usvajanje novog cenovnika u kome bi varijabilni deo cene daljinskog grejanja iznosio šest dinara, umesto sadašnjih 5,83 dinara na šest dinara po kilovat satu, a fiksni deo cene 23,46 dinara, umesto sadašnjih 21,18 dinara.

Prema rečima direktora JKP “Gradska toplana” Predraga Milačića grad kao osnivač, odnosno Gradsko veće, će se o predlogu toplane verovatno izjasniti do kraja meseca.

 

Predrag Milačić, direktor JKP Gradska toplana

“Poskupljenje varijabilnog dela cene zatraženo je zbog rasta cene mazuta, a poskupljenje fiksnog dela zbog toga što je taj deo sada nerealno nizak. Cena gasa je u proteklom periodu mirovala, ali je od zadnje korekcije varijabilnog dela, cena mazuta povećana za više od četiri dinara po kilogramu”, izjavio je Milačić.

On je podsetio da je “Gradska toplana” prošle godine na zahtev Državne revizorske institucije retroaktivno primenila “korekcioni element” i pred početak grejne sezone fiksni deo cene snizila sa 27,06 na 21,18 dinara, što je bila nerealna cena.

“Mi smo uspeli da napravimo odredjene uštede i da fiksni deo cene umanjimo, tako da on sada nije kao pre dve godine 27,06 dinara po kvadratu već 23,46 dinara”, kazao je Milačić.

Prema njegovim rečima Gradsko veće će najverovatnije odobriti povećanje varijabilnog dela cene, a odbaciti predlog za poskupljenje fiksnog dela.

“Grad će verovatno naći neki drugi način da nadoknadi toplani umanjeni prihod koji se očekuje zbog primene manje fiksne cene, a sa ciljem da grejanje što manje poskupi i da se ne utiče negativno na budžet gradjana”, izjavio je Milačić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com