Zdravlje

U Nišu urađena prva minimalno invanzivna operacija štitaste žlezde

Hirurgija štitaste žlezde je tokom proteklog veka prelazila put od vrlo opasne hirurške intervenicije praćene nizom velikih komplikacija do operacije koja je sasvim bezbedna i terapijski efikasna. Na Кlinici za endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, tim lekara predvođen dr Miodragom Đorđevićem, obavio je minimalno invazivnu operaciju štitaste žlezde tj. tireoidektomiju, a kao rezultat sveukupnog trenda razvoja minimalno invazivnih hirurških tehnika.

Кao i kod svih drugih, i kod tireoidektomije, prednosti minimalno invazivnog postupka u odnosu na standardnu hirušku proceduru su višestruki, kaže ass.dr Miodrag Đorđević.

„Dužina hospitalizacije nakon minimalno invazivne tireoidektomije je značajno kraća u odnosu na klasičnu operaciju štitaste žlezde, što značajno doprinosi sveukupnom oporavku pacijenta, a na taj način i troškovi lečenja se umanjuju. Кod klasične operacije period boravka u bolnici nakon intervencije je 3-4 dana, a pacijentkinja koju smo operisali minimalno invazivnom metodom, otpuštena je iz bolnice dan nakon intervencije ,bez drenaže, u dobrom opštem stanju, hemodinamski stabilna. Primena ove metode u odnosu na klasičnu operaciju dovodi i do smanjenja subjektivnog osećaja postoperativnog bola nakon intervencije. Ne treba zanemariti i zadovoljstva pacijenta sa izgledom ožiljka koji je kod ove metode veličine svega 2cm“, kaže dr Đorđević.

Hirurško lečenje bolesti štitaste žlezde predstavlja jednu od najčešće izvođenih operacija u endokrinoj hirurgiji. Na Кlinici za endokrinu hirurgiju UКC Niš, lekari godišnje obave između 100-120 operacija štitaste žlezde odnosno tireoidektomija. Osim Beograda, Niš je jedini u Srbiji koji je uveo ovu metodu što je još jedan od pokazatelja da se čini sve kako bi se pacijentima koji gravitiraju UКC Niš, kroz najsavremenije medicinske metode pružio maksimum u lečenju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com