Ekonomija

U Nišu upošljeno preko 5.000 radnika koji su radili “na crno”

Za poslednje dve i po godine na području grada Niša zaposleno je preko 5.000 radnika koji su radili “na crno”, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković na prezentaciji akcije Ministarstva rada “Reci NE radu na crno”.

Rajković je rekao da se u Nišu od 2012. godine značajno promenila slika kada je u pitanju siva ekonomija i rad na crno, zahvaljujući angažovanju inspekcije rada, njenom preventivnom i edukativnom radu, kao i akcijama “Prijavite rad na crno” i “Reci NE radu na crno”.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović kaže da je inspekcija rada prošle godine otkrila preko 22.700 lica koja su radila na crno, a od tog broja njih preko 21.000 ili 94 odsto, zaključilo je radni odnos.

“Da bi broj radnika koji rade “na crno” bio sveden na razumne cifre, a to na godišnjem nivou ne bi trebalo da bude više od 3.000 do 5000, potrebno je učešće svih ministarstava i subjekata”, izjavio je Djurović.

On je rekao da ima dosta poteškoća i inspekcija rada sama ne može da reši problem sive ekonomije i rada “na crno”.

“Moraju da se uključe i druga ministarstva, pre svega Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo pravde, finansija, unutrašnjih poslova, ali i niz drugih subjekata”, kazao je Đurović.

On je istakao da inspekcija rada nailazi na velike probleme u suzbijanju “rada na crno” i kao primer naveo nepokretanje prekršajnih postupaka po prijavama inspektora i male kazne koje sudovi izriču.

“Po osnovu prekršajnih prijava koje je podnela inspekcija rada, u prvih sedam meseci ove godine u budžet Srbije uplaćeno je 150 miliona dinara, ali da su presude bile makar po srednjoj vrednosti onoga što zakon predvidja onda bi se u budžet slilo 1,9 milijadi dinara,” izjavio je Đurović.

On je podsetio da zakon predvidja novčane kazne za sve subjekte koji drže radnike “na crno” u iznosu od 800.000 do dva miliona dinara, a postoje brojni slučajevi gde sudovi izriču kaznu od 100.000 dinara do 300.000 dinara.

Prema njegovim rečima, godišnje zastari 30 odsto prekršajnih prijava koje podnesu inspektori rada.

Načelnica inspekcije rada Milica Kitanović Ljujić izjavila je da akcija “Reci Ne radu na crno” daje rezultate jer je proširena lista onih koji mogu da se obrate inspekciji u preventivnom radu, a pored toga inspekcija je od gradjana i radnika koji rade “na crno” napravila partnere.

Predsednica Saveza samostalnih sindikata Niša Olivera Bobić kazala je da najveći problem u suzbijanju rada “na crno” predstavlja to što se ljudi i dalje plaše da prijave poslodavce, jer se plaše da će ostati bez posla.

Predstavljanju akcije “Reci NE radu na crno” u Savezu samostalnih sindikata prisustvovali su predstavnici niških gradskih opština i poslodavci sa područja Nišavskog upravnog okruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com