DruštvoVirus Korona

U Nišu u protekla tri dana samo jedan novooboleli od korona virus

U protekla tri dana u Nišu je od korona virusa obolela samo jedna osoba, što je najmanje od početka izbijanja epidemije u martu prošle godine.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan u poslednjih nekoliko dana dnevno se pregleda oko 100 pacijenata. “Epidemiloška situacija se značajno popravila, i to zahvaljujući vakcinaciji. Dali smo veliki broj vakcina, 60 odsto gradjana Niša je primilo jednu dozu, a obe doze 54 odsto, što je izuzetan rezultat”, izjavio je Jerkan.

U niškom Domu zdravlja, dodao je on, počela je vakcinacija dece od 12 do 18 godina. Vakcinu je dosad primilo troje dece, starosti 14 i 15 godina.

“Vakcinacija dece nam je sada prvenstveni zadatak. Pedijatri su dobili uputstvo da pozivaju roditelje i da ih obaveštavaju da njihova deca mogu da se vakcinišu”, kazao je Jerkan. “Realna su očekivanja”, dodao je, da do 1. septembra u Nišu bude vakcinisano 10 odsto mladih, odnosno 70 odsto ukupnog stanovništva. “Dnevno se sada na punktovima u našem centralnom objektu vakciniše od 500 do 1.000 gradjana. Zbog smanjenog interesovanja gradjana za vakcinaciju na punktovima u tržnim centrima privremeno smo ih zatvorili”, rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, sada je pravo vreme za vakcinaciju, jer je epidemiloška situacija povoljna, ali i zbog toga što se našoj zemlji približava novi talas epidemije – delta soj, koji se 60 odsto brže širi od dosadašnjih sojeva korona virusa.

“Naša preporuka je da što veći broj gradjana, prvenstveno mladih primi vakcinu, jer se pokazalo da delta soj napada i mlade i izaziva komplikacije i kod njih. Samo vakcinacija nam može pomoći da na jesen imamo dobru epidemilošku situaciju”, istakao je on. Jerkan je rekao da niški Dom zdravlja ima sve vrste vakcina, s tim što se vakcinacija dece obavlja samo vakcinom Fajzer.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com