Virus Korona

U NIŠU SE ODRŽAVAJU PEDIJATRIJSKI DANI: Korona virus kod dece

Korona virus kod dece glavna je tema trodnevnog stručnog skupa

Pedijatrijski dani koji se na Medicinskom fakultetu održava do 2.oktobra u Nišu. Skupu prisustvuje više od 400 pedijatara iz Srbije i inostranstva. Oni će govoti o najnovijim metodama lečenja dece koja su obolela od COVID-a 19.

Jedan od podataka koji je mogao da se čuje na skupu je i da virus može da izazove ozbiljne komplikacije kada je u pitanju zdravlje dece, pa da dovede i do tragičnog ishoda kod 0,7 obolelih. Ovo je jedina konferencija ove vrste u Srbiji, a u Nišu se organizuje svake četvrte godine.

“To znači da je jedno dete na 2 do 3.000 dece ugroženo. Inače na klinici u Nišu imamo po desetak pozitivne dece a u prošlosti je bilo i smrtnih slučajeva.Virus je ozbiljan i pravi ozbiljne probleme“, ističe profesor dr Saša Živić, organizator skupa.

I trudnice u istom procentu kao i ostala populacija oboljevaju od korona virusa. Jedno od najvažnijih pitanja koje je postavljano u vezi sa tim je da li one mogu da prenesu virus bebi. Ranije se verovalo da to nije moguće, ali najnovija istraživanja demantuju ovu tvrdnju.

 „Najnovija istraživanja pokazuju da može da oboli i novorođenče i to ne u tako malom postotku, u 11 do 13 posto slučajeva se prenosi takozvanom vertikalnom transmisijom. Klinička slika kod trudnica  može da bude kao i kod ostale populacije a kada govorimo o tome moram reći da su u većem reziku žene koje imaju visok pritisak, koje su gojazne, koje imaju neke pridružene bolesti. Novorođenčad najčešće namaju tešku kliničku sliku“, objašnjava profesor dr Georgios Konstatinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Kada je reč o rešenjima ovog problema onda, prema rečima dr Saše Živića možemo ili da vakcinišemo svu decu jer su ona prenosioci virusa a što je manje to lake prenosi virus ili da stalno testiramo odrasle ljude što realno nije moguće.

Savet lekara je da, kada se pojavi korona kod deteta u jednoj porodici treba testirati celu porodicu ako je to moguće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com