Društvo

U Nišu se gradi kvantaš sa logističkim centrom i autopijacom na 6 hektara

Niš postaje centar poljoprivredne veletrgovine i distribucije

JKP Tržnica Niš raspisalo je tender za projektovanje kompleksa logističkog centra i kvantaške pijace. Kako je navedeno u projektnom zadatku, budući kompleks biće lociran nadomak naplatne stanice Niš – Jug, u KO Novo Selo, na parcelama površine 61.681m2. Projektom se predviđa urbanizacija i uvođenje novog sadržaja u ovaj već dugo zapušten deo grada, stoji u dokumentu, piše portal eKapija, koja je i objavila tender.

Kako navodi ovaj portal, gradnja novog poslovno-trgovinskog kompleksa predviđena je u režiji JKP Tržnica Niš i Grada Niša sa stranim i domaćim investitorima.

Cilj je ojačavanje i unapređenje prodaje pre svega polјoprivrednih proizvoda velikih proizvođača iz bliže ili dalјe okoline Niša, kao i distribucija uvozne i domaće robe kroz logistički centar radi centralizacije trgovine na veliko.

“Zbog blizine autoputa, ova lokacija će biti jako interesantna prodavcima i distributerima. Izgradnjom logističkog centra i kvantaške pijace doći će do do velike mogućnosti da Niš postane jedan od glavnih centara za distribuciju”, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

U okviru kompleksa predviđena površina pogodna za trgovinu, distribuciju i izlaganje robe za velikoprodaju polјoprivrednih proizvoda i distribuciju istih južno i severno od Niša.

“Nova lokacija za Kvantašku pijacu, gde će se jednog dana, na jednom mestu naći i Auto-pijaca i budući buvljak biće iza Kazneno-popravnog zavoda na nekadašnjem prostoru starog korita reke”, izjavila je ranije gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i objasnila da će svako ko dolazi da kupi ili proda robu moći da uradi iz svih pravaca jer se autoput nalazi na pet minuta odatle.

U krugu kompleksa planiran je objekat logističkog centra na 4.800 m2, upravne zgrade tržnice i logističkog centra, lokali i hangari za prodaju sa istovarnom rampom i delom za izlaganje, prostori za prodaju robe van hangara i iz transportnih vozila, parkinzi za 5 šlepera i 50 putničkih vozila, zgrada sa tuševima, sanitarnim čvorovima i marketom u funkciji parkinga i kvantaške pijace, i autopijaca za 100 vozila.

U kompleksu je takođe predviđen i parking za TIR kamione, korisnike pijace i logističkog centra, kao i parking za automobile koji će delom biti besplatan a delom naplativ u zavisnosti od korisnika i u zavisnosti od odluke investitora i uprave samog kompleksa. Pored logističkog centra predviđena je upravna zgrada za zaposlene u kompleksu gde će se nalaziti kancelarije zaposlenih, inspektora i nadzora neophodnog za neometano funkcionsanje svih sadržaja.

Objekat Logističkog centra sa upravnom zgradom planiran je na samom ulazu u kompleks približne površine 5.500m2,(upravna zgrada č700,00m2, zgrada logističkog centra č4.800,00m2) saobraćajnica uz logistički centar ima duplu traku za neometan ulaz i zadržavanje teretnih vozila.

Objekat logističkog centra potrebno je projektovati sa mogućnošću postavljanja solarnih panela na krovu, kako bi se obezbedila energija za sopstvene potrebe. Veza sa transportnim vozilima predviđena je preko utovarnih rampi sa automatskim vratima.

Zoni kvantaške pijace je koncipirana po principu hangarskih montažno-demontažnih objekata (40m2 po “polјu”), sa istovarnom rampom i prostorom za smeštaj, prodaju i izlaganje unutar objekta, kao i prodajnim deo sa frontalne strane objekata.

U centru hangarskog dela predviđen je plato za izlaganje robe sa kružnim putem za pristup kupaca i distributera sa prostorom za privremeno zaustavlјanje prilikom kupovine.

U severnom delu kvantaške celine, predviđena je prodaja iz transportnih vozila za prodavce koji nisu u mogućnosti i kojima nije potrebno da zakupe hangarsko mesto. Ulaz u zonu kvantaške pijace je kontrolisan i potrebno je planirati prostor za kolsku vagu sa kontrolnom kućicom.

Parking za putnička vozila nalaziće se u centralnoj zoni kompleksa i zamišlјen je kao besplatan parking na određeni vremenski interval.

Autopijaca predvićena je na krajnjoj tački kompleksa, a cilj njene izgradnje je udalјavanje pijace iz centralnog gradskog jezgra.

Svi objekti će biti montažnog tipa, osim upravnih zgrada. Tender je otvoren do 26. oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Sram vas bilo, pa ko ce od gradjana koristiti tu kvantas? Onda je bolje otici direkt u okolna sela, kod samih proizvodjaca…
    Nego razumljivo, interesantna je trenutna lokacija pijace, neko ce profitirati…

  2. Interesantna uvozničkoj mafiji , gradjanima i našim poljoprivrednicima nije.
    Gde su vam srpski poljoprivrednici? Gde je srpsko mleko? Zemlja koja ima najbolje uslove za poljoprivredu uvozi mleko iz Poljske? To je zločin i izdaja za najtežu kaznu.
    Sela nam opustela . Hoće da gradi azil za pse u netaknutoj prirodi gde još nije zagadjena zemlja umesto da tu razvija poljoprivredu ?! Nije obaveštena da do 2030. sve mora biti bioproizvodnja inače neće moći da se izveze . Umesto da daju subvebcije mladina za poljoprovrednu proizvodnju ona ulaže pare za trgovce nakupce i ubozničku mafiju koja uništava srpsku poljoprivredu . Zemlja u kojoj samo trgovina cveta je propala zemlja, a rešenje je samo jedno, više nema drugog izbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com