Politika

U Nišu se formira Savet za tužbu protiv NATO

U Nišu će večeras biti osnovan Savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju osiromašenim uranijumom, rekao je jedan od inicijatora osnivanja tog saveta advokat Srdjan Aleksić. On je kazao da će članovi saveta biti ugledni akademici, profesori, lekari i naučnici.

Aleksić je pozvao naučnu “elitu” sa juga Srbije se pridruži oko prikupljanja dokaza i pripremanja tužbe.

“Cilj tužbe je da gradjani Srbije koji su oboleli od kancera zbog NATO bombardovanja dobiju materijalnu i nematerijalnu odštetu i budu adekvatno lečeni”, istakao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, krajem maja ili početkom juna u Nišu će biti organizovana medjunarodna konferencija na kojoj će učestvovati eminentni stručnjaci iz Srbije koji se bave istraživanjem uzročno-posledičnih veza izmedju bombardovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja.

“Očekujem da do kraja ove godine ili eventualno do početka naredne godine prikupimo sve neophodne dokaze i podnesemo tužbe. One će biti podnete protiv pojedinačnih zemalja – članica NATO alijanse”, rekao je Aleksić.

On je istakao “vetar u ledja” savetu daje to što je Istražna komisija italijanskog parlamenta pre dva dana zaključila da postoji jasna veza izmedju izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku i Avganistanu.

Aleksić je podsetio da je italijanski parlament formirao ekspertsku komisiju koja je istraživala uticaj osiromašenog uranijuma na njihove vojnike i NATO bombardovanja.

“Došli su do saznanja da postoji uzročno posledična veza izmedju bombardovanja i obolevanja od kancera i drugih teških bolesti, što i mi tvrdimo”, rekao je Aleksić.

On nije mogao da kaže koliko je gradjana sa juga Srbije i vojnika koji su ratovali na Kosovu obolelo od kancera i drugih teških bolesti, ali, dodao je, samo UdruženjePlačkovica” iz Vranja ima preko 1.000 članova obolelih od raka.

Skup na kome će biti formiran savet biće održan večeras u 18.00 časova u hotelu “Panorama luks” u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com