DruštvoHronika

U Nišu sahranjen prota Nikola Božanić, dobrotvor Prizrenske bogoslovije

U hramu Časnoga krsta na niškom Novom groblju, Njagovo preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije služio je svešteničko opelo 13. januara novoprestavljenom služitelju Božijem, protojereju-stavroforu Nikoli Božaniću, nekadašnjem ekonomu Bogoslovije Svetih Кirila i Metodija, koji se upokojio na dan praznika Svetog Velikomučenika Stefana, 9. januara 2023. godine, u 84. godini života.

Preosvećenom Episkopu sasluživalo je mnoštvo sveštenstva sa raznih strana, koji su, kao i mnogobrojni narod, došli da se oproste sa, od svih poštovanim, protom Nikolom, navodi sajt Eparhija niška

Prota Nikola Božanić ostaće upamćen kao veliki dobrotvor Prizrenske bogoslovije, jer je njegovim trudom i zalaganjem tokom ratnog vihora na samom kraju prošloga stoleća, uspešno sačuvana i u Niš prebačena biblioteka Bogoslovije, sa oko 15.000 knjiga. Takođe, pored spasavanja biblioteke, trudio se i da u Bogosloviji zbrine mnoštvo izbeglica iz Prizrena i okoline, koji su tako dobili priliku da se spasu od nevolja koje su ih okruživale.

Po prelasku u Niš, nagrađen je od strane Uprave Bogoslovije, a 2018. godine, odlikovan je i od strane Preosvećenog Vladike.

Protojerej-stavrofor Nikola Božanić rođen je 8. decembra 1939. godine u selu Opteruša kod Orahovca, od oca Marka i majke Ane.

Obudovevši, otac mu se zamonašio u manastiru Zočište, dobivši ime Damjan. Episkop raško-prizrenski, potonji Patrijarh srpski Pavle, rukopoložio je Damjana u čin jeromonaha, i uzbrzo zatim postavio ga je za igumana manastira i čuvara moštiju Svetih Кozme i Damjana.

Prota Nikola je, po završetku Prizrenske bogoslovije, bio paroh u Prizrenu, i u kriznim vremenima predavao je u Bogosloviji crkvenoslovenski jezik i crkvenu administraciju. Godine 1986. Sveti arhijerejski sinod ga postavlja za rukovodioca građevinskih radova u školi, a od 1988. godine postaje ekonom škole i na toj dužnosti ostaje sve do kraja 2007. godine, kada se razboleo i penzionisao.

Oženjen je suprugom Dostom i sa njom ima troje dece.

Кada je u martu 1999. godine počelo bombardovanje naše zemlje, u Bogosloviji je prekinuta nastava i đaci su transportovani njihovim kućama. U junu mesecu, kada su gotovo svi Srbi iz Prizrena napustili grad, u Bogosloviji u Prizrenu je ostao samo on. Nikola sa izbeglim Srbima iz okolnih sela koji su u školi našli spas. Кako je prota tečno govorio albanski jezik, trudio se da uspostavi kontakt sa novim lokalnim i КFOR vlastima i tako pomogne tom narodu koji se našao u školi. Na toj dužnosti ostao je do 2. novembra 1999. godine, kada je izašao iz Prizrena, sa sobom ponevši školski arhiv i biblioteku Bogoslovije od oko 15.000 knjiga. Tako je od uništenja spasao pamćenje Bogoslovije, i, uz ruskog konzula Ivana Stepanoviča Jastrebova u tursko vreme i protođakona Petka Trifunovića u vreme Drugog svetskog rata, stao u red velikih dobrotvora i čuvara školske biblioteke. Bogoslovija je zapaljena u martovskom pogromu 2004. godine i sve što je u njoj bilo izgorelo je. Za ovo veliko delo ljubavi i požrtvovanja, od strane tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog Artemija, i uz saglasnog Episkopa niškog, kasnije Patrijarha srpskog Irineja, aprila 2006. godine odlikovan je pravom nošenja naprsnog krsta, a na predlog Uprave Bogoslovije u Nišu.

Protu Nikolu i njegovo svešteničko služenje karakterisalo je dobro poznavanje bogoslužbenog poretka i ljubav prema crkvenom pojanju i crkvenom blagoljepiju uopšte; a kao službenika i nastavnika pedantnost i tačnost u izvršavanju poverenih mu zadataka.

Nikola je odlikovan visokim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve – Ordenom Svetog Save drugog stepena, koji mu je uručen od strane Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija, na Liturgiji u hramu Hilandarskog metoha, povodom početka nove školske godine, 2. septembra 2018. godine.

Izvor: Bogoslovija Kirila i Metodiija u Nišu; Eparhija niška i Mitropolija.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com