Kultura

U Nišu počinje festival posvećen kralju romske muzike – „Zauvek Šaban Bajramović“

Dvanaesti internacional festival Roma “Zauvek Šaban Bajramović”, počinje sutra u Nišu, a prema rečima organizatora cilj festivala koji će se održati 2. i 3. avgusta je upoznavanje načina života, kulture i umetnosti Roma. Muzički deo ovog puta biće održan na novoj lokaciji, kod džez muzeja u Tvrđavi.

Direktor festivala Mile Petrović, vođa ansambla „Veseli Romi“ objašnjava da ova manifestacija ima za cilj čuvanje tradicije i običaja romske nacionalne manjine, kao i da utiče na promenu stereotipa. Akcenat je na afirmaciji romskih umetniki, kao i očuvanju romske kulturne baštine.

„Pošto sam godinama u muzičkim vodama, moram da kažem da se pomalo naša muzika i kultura gube, zbog čega, ne znam. Ove godine nismo dobili sredstva od Grada, koji je do sada svake godine bio pokrovitelj. Zahvaljujemo Opštini Crveni Krst, bez koje ne bi bilo festivala. Nismo želeli da ugasimo nešto što smo stvarali 12 godina“, rekao je Mile Petrović.

Mile Petrović, direktor festivala

Organizatori najavljuju da će prvog dan festivala, u sredu 2. avgusta iti održano veče pesnika u Oficirskom domu, a domaćin manifestacije koja počinje u 20 časova je Zorica Stanković. Predstavnici Udruženja položiće i vence ispred koncentracionog logora Crveni krst u Nišu, kroz koji je tokom Drugog svetskog rata prošlo oko 30.000 zatvorenika, dok je oko 10.000 zatvorenika iz ovog i drugih zatvora, mahom Srba, Roma i Jevreja, streljano na niškom brdu Bubanj.

“Trećeg avgusta na platou kod Džez muzeja u Tvrđavi biće priređen koncert, zahvaljujući „Nišvilu“. Pevaće se Šabanove pesme, nastupiće i orkestar „Južni vetar“ iz Vranja, ali i mladi romski muzičari. Muzički nastupi takođe počinju u 20 časova”, kazao je Mile Petrović.

Petrović je rekao da je Šabana upoznao kada je imao 16 godina.

„Radio sam sa Šabanom i znam njegove dobre i loše strane. Moram da kažem, da moraju Romi da čuvaju abanove pesme i da festival potraje. Šaban je ostavio dosta toga. On je bio Rom, iako je po duši bio Jugosloven. Moram da budem iskren da većinsko stanovništvo više voli Šabanove pesme“, dodaje direktor Festivala.

Festival posvećen Šabanu Bajramoviću po prvi put će se održati u Beogradu, u organizaciji “Akademije 28”, a uz pomoć Ministarstva kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com