Društvo

U Nišu počela Nedelja ponosa

Kako izgleda život LGBT osoba u Srbiji? Sa kakvim problemima se susreću svakodnevno, koliko su ljudi otvoreni prema različitim seksualnim orijentacijama i koliko su oni zapravo diskriminisani? Ovim pitanjima i problemima ali i njihovim rešenjima Nišlije će moći da saznaju više na prvoj Niškoj nedelji ponosa.

Nedelja ponosa u Nišu trajaće od 27. juna do 2. jula, a u narednih sedam dana u gradu će biti prikazani dokumentarni filmovi, izložbe, tribine, svirke… Organizatori kažu da je cilj da se utiče na smanjenje homofobije i diskriminacije, a da se u isto vreme skrene pažnja na probleme LGBT populacije.

Nedelju ponosa organizuje Udruženje građanki Ženski prostor, u okviru projekta “Kolektiv ‒ Centar za unapređenje prava LGBT+ osoba”, a povod je Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, koji se obeležava 27. juna.

Prema njihovim rečima, cilj je da se stvori siguran prostor koji neće zavisiti od seksualne orijentacije, kao i da se na kreativan način promoviše LGBT kultura.

U Gradskoj kući upriličeno je javno čitanje ispovesti LGBT osoba, ovo čitanje jeste deo Konferencije “Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji”, koja se održava sutra u hotelu New City.

U čitanju ispovesti učestvovali su Grad Niš, koji je i koordinator Mreže, u saradnju sa Centrom za socijalni rad “Sveti Sava” i Udruženjem “Kolektiv”, kao i Zaštitnik građana Grada Niša, Više javno tužilaštvo u Nišu, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, Nacionalna sluzba za zapošljavanje, Filijala Niš, Policijska uprava Niš, Dom zdravlja Niš, Institut za javno zdravlje u Nišu, Grupa za decu i mlade “Indigo”.

“Cilj ovog javnog čitanja ispovesti je da se pošalje poruka empatije, razumevanja i solidarnosti sa LGBT osobama i da se simbolično pruži podrška njihovoj borbi da budu prihvaćeni kao ravnopravni članovi društva sa svim pravima koje ono garantuje svim građanima. Ovo sam sad ovako iz glave smislila, ali ti ako smisliš nešto bolje, imaš slobodu da promeniš”, kažu organizatori.

Nakon čitanja članovi lokalnih mreža su u pratnji policije otišli do glavnog gradskog Trga kralja Milana odakle su pušteni baloni u duginim bojama.

I pored velikog broja policajaca došlo je do manjih incidenata, gde je jedan građanin uhapšen zbog vikanja ispred same Gradske kuće, a Nišlije sa parolama su mirno održale stvoj protest. Kordon policije sprečio je nekoliko desetina mlađih Nišlija da priđu skupu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com