Kultura

U Nišu otvorena kolonija “Foto Istok – Foto Zapad”

Foto kolonija „Foto Istok – Foto Zapad“ koju organizuje Medijski istraživački centar (MIC), otvorena je danas u Nišu.

U okviru foto kolonije grupa migranata iz prihvatnog centra u Preševu i grupa studenata iz Niša učiće osnove fotografije.

Nakon petodnevnog zajedničkog rada sa fotografima Medijskog istraživačkog centra, u Fabrici umetnika u Brzom Brodu biće organizovana izložba najboljih fotografija učesnika kolonije.

Urednica Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić kazala je da kolonija ima za cilj da studente i migrante nauči novim veštinama i osnovama fotografije, ali da pri tom omogući migrantima da se upoznaju sa kulturnim, istorijskim i društvenim lepotama zemlje u kojoj borave.

“Učesnici kolonije će pod mentorstvom fotografa MIC-a fotografisati centar grada i arhitekturu Niša, Ćele-kulu, Čegar, Nišku Banju, Sićevo, Tvrđavu, logor Crveni krst i Spomen park Bubaj”, izjavila je Đukić Pejić.

Ona je dodala da je Medijski istraživački centar za realizaciju projekta dobio podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Gradske opštine Pantelej, Turističke organizacije Niš i Grada Niša.


Regionalni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović istakao je da Komesarijat podržava sve projekte koji su dobronamerni.

“Želimo da tim ljudima koji su ovde olakšamo boravak, odnosno da imaju neke okupacione aktivnosti, da se nečim bave i da osete da su potrebni nekome, da njihovo bivstvovanje ovde nisu samo brojevi”, izjavio je Savović.

Prema njegovim rečima u Srbiji trenutno u 12 prihvatnih centara boravi oko 5.000 migranata, a od početka godine kroz našu zemlju prošlo je njih 42.000.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com