Društvo

U NIŠU ODRŽAN PRVI HUMANITARNI STUDENTSKI BAL: Studenti na putu humanosti i tradicije

„Budimo gospoda velikog srca“, poruka je prvog humanitarnog Studentskog bala koji je održan u Nišu u Oficirskom domu. Novac koji koji su studenti prikupili namenjen je Udruženju roditelja dece obolele od raka „Nurdor“.

Prvi studentski humanitarni bal u Nišu organizovali su Studentski parlament Ekonomskog fakulteta, Studentska asocijacija „Nova“ kao i Studentski parlament niškog Univerziteta uz podršku ostalih fakulteta i to u susret Svetskog dana dece obolele od raka. Bio je to jedinstven događaj koji se prvi put održao u Nišu, ali su svi uvereni da će ova manifestacija postati tradicionalna. Bal je otvorio predsednik Gradske opštine Crveni Krst, profesor dr Miroslav Milutinović.

„Siguran sam da će ovaj prvi humanitarni Studentski bal obeležiti 2019.godinu, ali i da će trajati godinama i godinam, sve dok postoji reč „studenti“, kazao je profesor dr Miroslav Milutinović. „Posebno me je obradovalo to što su studenti prepoznali značaj reči humanost i što su odlučili da novac daju NURDOR-u. Njihov entuzijazam i volja da pomognu drugima je pokrenula i nas u opštini Crveni Krst tako je i sama opština uplatila NURDOR-u 50.000 dinara za početak. I dalje smo tu da podržimo ove mlade ljude za koje,često kažemo da su mladi budućnost naše zemlje, a oni na ovaj način to i dokazuju“, zaključio je profesor dr Miroslav Milutinović.

Prepuna sala Oficirskog doma je dokaz da studenti mogu da pokrenu svet i promene ga. Jedan od načina su izabrali onog trenutka kada su ušli u salu Oficirskog doma.

„Ovo je naš prvi humanitarni Studentski bal, a novac koji prikupimo namenili smo Udruženju NURDOR“, kaže Anđela Jovanović iz Studentske asocijacije „Nova“. „Nadamo se da će veče biti uspešno i da će ovaj bal postati tradicija. Jako nas je obradovalo i to što smo naišli na razumevanje velikog broja fitmi u Nišu koje su ponudile pomoć za organizovanje bala. Posebnu zahvalnost dugujemo Studentskom centru i Studentskom kulturnom centru Niš, ali i svima koji su doprineli da se ovaj bal održi“.

Anđela dodaje da je od posebnog značaja to šro su mladi na ovaj način pokazali želju i volju da vrate prave vrednosti, a to je pre svega humanost i želja da se bezrezervno pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i da se obnovi tradicija građanskog društva održavanja balova.

„Studenti su na neki način, kao budući intelektualci u društvu, i pozvani da „ožive“ ono najvrednije što društvo ima i da kod mladih probude svest o darivanju“, kaže Anđela. „Uostalom, u poslednje vreme je sve više humanitarnih akcija koje organizuju mladi, a tu su svakako i studenti, što je samo pokazatelj da se nalazimo na dobrom putu“.

Kako bi im pokazali da nisu usamljeni u svojoj humanosti, studentima su se prudružili i profesori niških fakulteta.

Uz odabranu muziku, u svečanim taoletama sala Oficirskog doma je ponovo zasijala u punom sjaju iz vremena kada su se u njoj održavali Oficirski balovi. Uz zvuke klasične muzike ili popularnih melodija salom su zalepršale svečane haljine studentkinja koje su pratila svečana odela njihovih kolega.

„Ovo je prvi put da su studenti organizovali bal i tako malo izašli iz okvira i da se uradi malo elegantnije. Pozivu se odazvao veliki broj studenata, ali nam je posebno drago da su nam se priključili i profesori.Dobili smo podršku grada Niša i opštine Crveni Krst koja je prepoznala značaj ovakvih manifestacija“, kaže Kristina Petrović, potpredsednik Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ona dodaje da su mladi danas okrenuti drugoj vrsti muzike i drugačijim vrednostima, ali je ovo prilika da se vrate pravim vrednostima i da, između ostalog, sačuvaju građansku tradiciju organizovanja balova od zaborava, ali i da istovremeno probude kod sebe i svojih kolega svest o tome koliko je humanost važna.

„Od mladih ljudi zavisi koliko ćemo sačuvati svoje običaje i tradiciju, ali i koliko ćemo toga preneti novim generacija“, dodaje Kristina. „Nadam se da je ovo samo jedan korak ka mnogo većim ciljevima“.

Bal su otvorile devojčice iz Ruskog baletskog studija koji radi pri Studentskom kulturnom centru u Nišu i sve su ostavile bez daha, ali je to bio dobar uvod u balsku atmosferu. Za lepo celovečernje raspoloženje zadužen je bio i “Blackberries” bend.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button