Društvo

U Nišu održan Izviđački stroj – niškim odredima visoka odlikovanja

Izviđački stroj Saveza izviđača Srbije održan je tokom vikenda u Nišu, u svečanoj sali Doma Vojske. Aktivnost je organizovao Savez izviđača Srbije i niški odred izviđača „Josif Pančić“. Učesnike akcije je pozdravio Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, istakavši zadovoljstvo što su izviđači iz Srbije gosti carskog grada ali i značaj delovanja izviđačke organizacije u lokalnoj zajednici.

Izviđački Stroj je aktivnost na kojoj se uručuju zvanja najboljim izviđačkim jedinicama, najboljim izviđačkim četama zvanje „Četa orlova“, a najboljim izviđačkim odredima „Odred orlova“. Najboljim izviđačima, dodeljuje se zvanje „Izviđač orao“. U sklopu aktivnosti se dodeljuju i priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima Saveza izviđača Srbije.

Zvanje „Odred orlova“, predstavlja najviše zvanje koje odredi – jedinice Saveza izviđača Srbije mogu dobiti. Ovo zvanje predstavlja nagradu za izvanredan rad i sprovođenje programa Saveza izviđača Srbije u pomenutim jedinicama, u lokalnoj sredini, ali i na nacionalnom i međunarodnom nivou u protekloj izviđačkoj godini. Ove godine ovo zvanje je ponelo 11 odreda iz cele Srbije, od čega četiri iz Niša. Zvanja je uručio Starešina Saveza izviđača Srbije Pera Trajković.

Zvanje „Četa orlova“, predstavlja najviše zvanje koje čete – jedinice Saveza izviđača Srbije mogu dobiti. Ovo zvanje predstavlja nagradu za izvanredan rad i sprovođenje programa Saveza izviđača Srbije u pomenutim jedinicama, u lokalnoj sredini, ali i na nacionalnom i međunarodnom nivou u protekloj izviđačkoj godini. Ove godine ovo zvanje je ponelo 11 četa iz cele Srbije, od čega devet iz Niša. Zvanja je uručio Starešina odreda „Josif Pančić“ i Starešina ove akcije Darko Nikolić.

Zvanje „Izviđač orao“ dodeljuje se pojedincima, izviđačima koji su u toku svog dosadašnjeg izviđačkog staža savladali program Saveza izviđača Srbije, ali i dodatno radili na sopstvenom razvoju, unapređujući svoja znanja i veštine kroz celine posebnog programa Saveza izviđača Srbije. Ovo zvanje predstavlja nagradu izviđaču za stečeno, ali i pruženo znanje, za zalaganje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. „Izviđač orao“, predstavlja najviše programsko zvanje koje pojedinac, kao punoletni član, može osvojiti tokom savladavanja Programa SIS. Ove godine ovo zvanje je ponelo 14 pojedinaca iz cele Srbije, od čega sedam iz Niša. Zvanja je uručio Načelnik Saveza izviđača Srbije Marko Ivošević.

Na kraju, dodeljena su priznanja i odlikovanja istaknutim pojedincima u Savezu izviđača Srbije za dugogodišnji rad, doprinos razvoju organizacije i ostvarivanje ciljeva i zadataka izviđačke organizacije Srbije. Priznanja Zaslužni član, Plaketu  dr Miloš Popović, Odlikovanja Zlatni i Srebrni javorov list sa zracima, uručio je Starešina Saveza izviđača Niša i predsednik republičke komisije za priznanja i odlikovanja Momčilo Petković.

Učesnici ove akcije su nakog završetka, zajedno sa domaćinima obišli znamenitosti Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com