Društvo

U Nišu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Parastosom i polaganjem venaca na Srpskom vojničkom groblju i groblju vojnicima Komonvelta u Nišu obeležna je 103. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili najviši gradski zvaničnici, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, izviđači i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Dan primirja se od 2012. godine obeležava kao državni praznik u našoj zemlji.

“Austrija nam je objavila rat. To je njen kraj. Bog će nam dati pobedu”. Ove reči izgovorio je predsednik srpsk Vlade, Nikola Pašić 28.jula 1914 .godine u Nišu, kada mu je uručen telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Tog dana u Nišu je započeo do tada najveći sukob u istoriji sveta – Prvi svetski rat.

 

“103. godišnjica obeležavanja velike pobede u Velikom ratu srpske vojske i srpskog naroda.  Godišnjica sećanja na istinu, hrabrost i na žrtve srpskih rodoljuba koji su ostavili živote. Milion i trista hiljada ljudi srpske nacionalnosti je izgubilo život u ovom ratu, odnosno 60% procenata muške populacije. Kako smo pobeđivali u ratu, naša obaveza je da pobeđujemo i u miru”, kazao je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada.

Radovan Jovanović, zamenik predsednika Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija iz Niša, naglasio je značaj kulture sećanja.

“Mi imamo tu veliku odgovornost da gajimo to sećanje,  odnosno kulturu sećanja. Kultura sećanja se nekada prenosila preko epskih pesama, uz gusle, i tako petsto godina pod Turcima. Nismo zaboravili kosovski ep, a kod žena se to prenosilo preko lirskih pesama, tako da tu kulturu moramo nastaviti. Mislim da bismo u tom duhu trebali da postavimo i jedan krst ovde, na naše vojničko groblje”, ističe Jovanović.

Cvet Natalijina ramonda, koja je krasila srpske vojnike u Velikom ratu moderni je  simbol Dana primirja i sećanja na žrtve jednog od najvećih i najtragičnijih  ratova u istoriji. Poznat po svojoj lepoti, ime je dobio po kraljici Nataliji Obrenović. Kao zvanični amblem uveden je 2012. godine.

Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com