Društvo

U Nišu obeležen Dan bez automobila – Kreći se, samo ne autom

Niš je bio jedan od 2.800 gradova u svetu koji je obeležio Dan bez automobila i Evropsku nedelju mobilnosti koja je trajala od 16. do 22. septembra. Cilj je ukazati građanima na značaj zaštite životne sredine, zdrave načine života i korišćenje prevoznih sredstava koja ne zagađuju okolinu.

U okviru Dana bez automobila, koji je, već tradicionalno, organizovan u sradanji EU info kutka i Grada Niša, saobraćaj je bio zatvoren od 09,00 do 12,00 časova u ulici Generala Milojka Lešjanina i Vožvodoj, na potezu od raskrsnice kod “Ureda” do raskrsnice kod zgrade Suda.

“Cela inicijativa ima za cilj da uključi što više građana da pešače, hodaju, trče, da koriste neka od prevoznih sredstava koja ne zagađuju, voze bicikle, trotinete, rolere i sve to kombinuju sa javnim gradskim prevozom”, izjavila je Danijela Vučić, menadžer EU info kutka.

Ona je dodala da je to bila i prilika za gradove da ukažu na neke urbane probleme, kao što je zagađenje vazduha, gradska vreva i da ponude rešenja u pravcu održive mobilnosti i održivog javnog gradskog saobraćaja.

“Nama kao EU info kutku je veliko zadovoljstvo da je na mapi tih gradova, gotovo tradicionalno i Grad Niš i eto mi imamo ulogu partnera, da zajedno, svake godine sa Gradom i Sekretarijatom za saobraćaj ponudimo našim sugrađanima neke zanimljive aktivnosti”, rekla je Vučić.

Ove godine shodno epidemiološkoj situaciji, obeležavanje Dana bez automobila održano je pod drugačijim okolnostima. EU info kutak organizovao je preko fejsbuk stranice onlajn kviz, gde su proveravali znanje o mobilnosti i važnosti mobilnosti za zdravlje sugrađana, a otvoren je i strit art na Bulevaru Medijana.

Foto: P. V.

“Na 300-350 metara kvadratnih urađene su umetničke intervencije i tako da od vikenda, zahvaljujući mladim umetnicima taj prostor je oslikan. Tu se nalazi jedna interaktivna i edukativna slika. Veliko nam je zadovoljstvo da na ovaj način možemo na duže staze da promovišemo mobilnost, da podstaknemo sugrađane da se što više kreću, da budu što aktivniji i da upražnjavanjem zdravih navika utiču na zdravlje našeg Niša i naše okoline”, kazala je Vučić.

Ovom manifestacijom Grad Niš želi da podstakne sve lokalne samouprave da preduzimaju mere u cilju održivog saobraćaja, razvoja infrastrukture, koja jeste održiva urbana mobilnost, a da takođe i svojim građanima preporuči na koji način mogu da koriste alternative u odnosu na dosadašnje korišćenje motornih vozila, koja kao pogon koriste fosilna goriva, navela je Sonja Milojković, članica Gradskog zadužena za resor životne sredine.

“Sama suština akcije i manifestacije jeste da se podigne svest građana da više koriste sredstva prevoza bez emisija, čime ćemo doći do zdravije životne sredine, poboljšati kvalitet vazduha, smanjiti nivo komunalne buke, a takođe ćemo dobiti veću bezbednost u saobraćaju”, izjavila je Milojković.

Ona je dodala da se radi o ambicioznom cilju Evropske komisije, da se smanji emisija uglen-dioskida, odnosno da za neki period do 2050. godine dobijemo Evropski kontinent koji će biti ugljenično neutralan.

Foto: P. V.

Kao dobar primer navela je Ljubljanu koja je za 10 godna u velikoj meri došla do dobrih rezultata urbane mobilnosti.

“Ono što možemo u narednom periodu jeste da pre svega planskim dokumetnima planiramo urbanu moblinost, odnosno da razvijemo infrastrukturu urbane mobilnosti za biciklistički i pešački saobraćaj, koji će biti u najvećim i najprometnijim saobraćajnicama. Takođe da podižemo svest građana da se što više koriste svi ostali vidovi prevoza osim automobila”, zaključila je Milojković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com