Zdravlje

U Nišu nema zaraženih koronavirusom

Inficiranih koronavirusom u Nišu za sada nema. Uzorci krvi svih sumnjivih slučajeva, se i na najmanju sumnju šalju u referentnu beogradsku laboratoriju i za sada nema pozitivnih na novi virus, kažu u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Mesta panici nema, a sistem je spreman da reaguje ukoliko je potrebno.

Građanima koji su boravili u nekoj od evropskih ili azijskih zemalja, i zabrinuti su zbog okolnosti u kojima je moglo doći do infekcije, savet je da, ukoliko primete kod sebe visoku temperaturu i kašalj, da se jave lekaru.

Što se tiče prevencije, dovoljno je poštovati standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije, koje uključuju pojačanu higijenu ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja, temeljno kuvanje mesa i jaja, provetravanje prostorija u kojima boravite, veći unos tečnosti i vitamina i izbegavanje zagušljivih prostorija.

Foto: Pete Linforth; Pixabay.com

Znakovi, simptomi infekcije koronavirusom uključuju respiratorne simptome poput temperature, kašalja i otežanog disanja. U težim slučajevima infekcije, može doći do upale pluća, jakog akutnog respiratornog sindroma, a u pojedinim slučajevima dolazi do otkazivanje bubrega i smrti.

Koronavirusi (CoV) su velika porodica virusa koji izazivaju bolesti u rasponu od blage prehlade do težih respiratornih bolesti, poput MERS-a i SARS-a. Pored ovih poznatih koronavirusa, Kina bije bitke protiv novog koronavirus (2019-nCoV) koji je dobio naziv COVID-19. To je soj koji ranije nije identifikovan kod ljudi.

Koronavirusi su zoonoze, što znači da se mogu preneti sa životinja na ljude. Još se ne zna koja je životinja izazvala epidemiju novog koronavirusa COVID-19. Potvrđeno je da su se ranije ljudi zarazili SARS-om preko cibetki, a MERS-om preko kamila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com