Društvo

U Nišu na završnom ispitu niko nije rešio sve zadatke?

Ni jedan mali maturant iz niških škola nije uspeo na završnom ispitu da reši sve zadatke i tako osvoji maksimalan broj poena. Kako nezvanično saznajemo najviše maksimalnih  20 poena đaci su osvojili na testu iz srpskog jezika, od tri do pet učenika po školi,  na testu iz matematike je bilo manje poena, a najteže je osmacima pao kombinovani test koji je najslabije i urađen. Kako su žalbe još u toku ne može se pouzdano reći ni konačan broj poena kod nekih učenika, ali se zna da su testovi urađeni za poen ili dva lošije nego prošle ili preprošle godine. Zbog toga nadležni u prosveti kažu da su učenici pokazali pravo znanje koje imaju.

Važan podatak je i da je samo mali broj žalbi uvažen na Okružnoj komisiji što znači da su prvostepene komisije koje su pregledale zadatke to uradile dobro.

Teško je reći, a to će se, takođe, znati za koji dan, i koji je učenik uradio najbolje završni ispit, ali je među njima svakako Veljko Đurić iz OŠ „Ćele Kula“ iz Niša koji je važio i za „favorita“ kada se radi o osvajanju maksimalnog broja bodova. Veljko je na završnom ispitu, kaže, za menje od jednog boda izgubio svojih 40 poena.

„Iz srpskog jezika sam osvojio svih 20 poena i čini mi se, a slažu se i moji drugovi, da je test iz maternjeg jezika bio lak. Onda je došao kombinovani test za koji sada svi kažu da je bio težak, na kome sam osvojio 19,5 poena, a toliko bodova imam i iz matematike. Kod matematike sam pogrešio u računanju, ali je to zbog brzine, a slično je bilo i na kombinovanom testu. Sve u svemu prezadovoljan sam kako sam uradio završni ispit, dobiću i dodatne poene zbog takmičenja na kojima sam osvjao nagrade i u trku za upis u srednju školu ulazim sa 111 poena“, kaže Veljko.

Veljka Đurića niška javnost već poznaje po rezultatima koje postiže na takmičenjima, kao četrnaestogodišnjaka koji je napiso jednu knjigu, a sada se očekuje da iz štampe izađe i druga, po ambicijama da na takmičenjima bar jednom osvoji maksimalnih sto poena u čemu je uspeo na kraju osmogodišnjeg školovanja.

Ono što je karakteristično za ovaj ispit je da ni „vukovci“ nisu  „zablistali“ i da su mnogi od njih po rezultatima ispod svojih vršnjaka iz škole koji nisu imali sve petice. Oni jesu u samom vrhu liste, ali nemaju i najbolje rezultate.

Sve njih očekuje popunjavanje liste želja, 28. i 29. juna. Poruka nadležnih u prosveti je da popune svih 20 mesta sa školama, smerovima i obrazovnim profilima. U protivnom se može dogditi na neko od učenika ostane neupisan. Učenike u željene škole razvrstava računar upoređujući broj osvojenih poena i listu želja.

Raspored učenika po školama biće objavljen 7.jula, a budući srednjoškolci će se upisivati 8. i 9. jula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com