Zdravlje

U Nišu još nije proglašena epidemija gripa

U Institutu za javno zdravlje u Nišu demantovali su informacije koje su se proteklog dana širile društvenim mrežama da je u Nišu proglašena epidemija gripa.

Šefica Odseka za respiratorne zarazne bolesti Marina Kostić izjavila je da epidemija nije proglašena i dodala da to nije učinjeno jer nije premašen epidemiološki prag obolelih.

“Prag obolelih odredjuje Svetska zdravstvena organizacija i taj procenat se menja svake godine. U Nišu još nije premašen jer je do sada na području Nišavskog i Pirotskog okruga prijavljeno 126 obolelih od gripa”, izjavila je Kostić.

U Kliničkom centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 27 obolelih od gripa, a šestoro njih se nalazi na aparatima za disanje i životno je ugroženo.

Zbog komplikacija na Infektivnoj klinici minulog vikenda preminula je Nevena M. (26) i profesor geografije u penziji (62).

Zbog smrti Nevene M. koja je imala simptome slične gripu, a pre toga bila je potpuno zdrava inspekcija Ministarstva zdravlja sprovela je hitnu kontrolu u ovoj ustanovi, ali i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kako bi ustanovili ima li elemenata za pokretanje disciplinskog postupka.

Nevena se pre hospitalizovanja, četiri puta javljala lekarima Hitne pomoći zbog visoke temperature i otežanog disanja.

Direktor te zdravstvene ustanove Slavoljub Živadinović izjavio je da pacijenti treba da se leče kod svojih izabranih lekara, a da u njihovu ustanovu dolaze samo radi hitnih stanja.

“Nakon što je prvi put zbrinuta u Hitnoj pomoći, devojka je trebalo da se obrati izabranom lekaru kako bi dobila uput za bolničko lečenje. Mi radimo najbolje što možemo, ali nema razloga da pacijenti dolaze kod nas svaki dan umesto da se leče u ustanovama primarnog zdravsta. Hitna pomoć pomaže trenutno, a odlazak kod izabranog lekara je nakon toga neophodna. Taj izabrani lekar ima vaš karton, i on ima uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Kada čovek svaki dan dolazi u Hitnu, on nailazi svaki put na drugog lekara koji nema uvid u to prethodno stanje”, kazao je Živadinović.

Zbog sve većeg broja obolelih od gripa, u niškom Kliničkom centru je ograničena poseta pacijentima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com