Zdravlje

U Nišu do sada nije registrovan sezonski grip, dato 11.000 doza vakcina

Do sada u Nišu nije registrovan sezonski grip, kažu iz niškog Doma zdravlja, ali to ne znači da ga nema. Ističu da je dosta teško napraviti razliku između gripa i koronavirusa, tako da svi pacijenti koji imaju temperaturu, kašalj i druge simptome prehlade ili gripa upućuju se u kovid ambulantu na testiranje.

Do sada je u Nišu protiv sezonskog gripa dato 11.000 doza vakcina, dok je prošle godine bilo za celu sezonu 9.000, kaže direktor Doma zdravlja u Nišu profesor dr Milorad Jerkan. To ne znači da  sezonskog gripa nema, pa je upućen apel Nišlijama da se jave lekaru ukoliko primete neki od simptoma.

Jerkan ističe da je teško napraviti razliku u trijaži između gripa i koronavirusa, pa se iz tog razloga svi upućuju u kovid ambulante prvo na testiranje.

“Dosta je teško reći diferencijalno dijagnostički kada se gradi o gripu a kada o kovidu i jedini način da sugrađani znaju o čemu se radi je da se uradi antigensku test. Ukoliko je negativan onda se radi o nekom drugom virusu. Do sada nismo imali veći broj takvih slučajeva”, kaže Jerkan.

Dr Jerkan dodaje da građani još uvek mogu da se vakcnišu protiv sezonskog grupa. Ističe da i grip ukoliko se ne leči može da izazove komlikacije.

“Grip daje mnogo blaže kliničke slike ali ako se ne leči može da dovede do velikih komplikacija koje mogu da utiču na kardiovaskularni ali i lokomotorni aparat odnosto koštano zglobni sistem”, dodaje Jerkan.

Iz niškog Doma zdravlja dodaju da svi građani mogu da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, ali pre svega stariji od 65 godina, ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurološki pacijenti. Vakcina protiv gripa i koronavirusa može da se primi istog dana.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com