Virus KoronaZdravlje

U Nišu data 200.000-ta doza vakcine

Imunizacija građana protiv virusa kovid- 19 se nastavlja, u Nišu je prvu dozu primilo 115.000 ljudi, drugu oko 87.000, što ukupno čini  40,8 ukupnog stanovništva.

Broj pozitivnih građana se u odnosu na prethodni period smanjio, te je epidemiološka situacija u Nišu stabilnija.

Foto: B. Lj.

U toku jučerašnjeg dana vakcinisano je oko 4000 nezakazanih, a od tog broja prvu dozu primilo je oko 2.300 građana.  Ostali su primili revakcinu. Mi smo juče dali 200. 000-tu vakcinu. Prvom dozom je ukupno vakcinisano preko 115. 000 ljudi, a drugom oko 87.000 i to je oko 40.8 % stanovništa. Prethodnih dana je na dnevnom nivou vakcinisano oko 1500 i 1800 Nišlija, a juče smo imali 4000, što je znatno više.  U tržnim centrima se posebno mnogo radilo, u Delti, Forumu i Rodi bilo je 824 vakcinisanih, uglavnom mladih, tako da je to bio pun pogodak – izjavio se direktor Doma zdravlja Niš dr Milorad Jerkan.

Vakcinacija u Nišu obavlja se svakodnevno u centralnom objektu Doma zdravlja od 7-20 sati, u Tržnim centrima Roda, Forum, Delta planet i na punktu hale Čair. Odaziv građana za vakcinaciju je zadovoljavajući, kažu u Domu zdravlja, i ističu da posebnu pažnju treba usmeriti na vakcinaciju mladih. Juče je bio vidno veći odaziv u odnosu na ranije, te se veruje da je zbog poslednjeg dana mogućnosti prijavljivanja za novčanu nadoknadu u iznosu od 3.000 dinara za sve one koji su primili tek prvu dozu. Prijava za novčanu pomoć kreće danas i trajaće do 15.juna.

Pozitivnih antigenskih testova je bilo 7-8, a samo jedan pozitivan PCR, dok se unazad deset dana  broj pozitivnih kretao izmedju 0 i 5, što govori o daleko stabilnijoj trenutnoj situaciji – zaključuje direktor.

 

Oni koji su primili vakcinu u Domu zdravlja i tržnim centrima  svedoče da nema gužve i da ceo proces funkcioniše bez zastoja.

Koeficijent treba da se podeli sa brojem uzetih uzoraka prema broju pozitivnih , mi smo negde  na 3,8% posto, a sve ispod 5% je odlično – dodao je dr Jerkan.

Interesovanje građana i dalje je najveće za Fajzerovu vakcinu, a zatim i za Sinofarm. Niški Dom zdravlja je  prethodnih dana dobio i nove količine Sputnjik V.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com