Ekonomija

U Nišu 660 mladih zarađuje ‚‚svoju prvu platu“

Za program Moja prva plata više od 10.000 poslodavaca je pokazalo interesovanje, a 17.000 kandidata  se prijavilo za poslodavce u privatnom sektoru, kaže Vanja Stojković, zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš. U Nišu je, prema njenim rečima potpisano 660 ugovora između kandidata i poslodavaca.

Prva odluka za privatni sektor je objavljena 26.n ovembra i tada je sagledano 7.352 lica za celu Srbiju, a na nivou Niša je bilo oko 660 lica. Izvršena je selekcija kandidata i njihovo povezivanje sa poslodavcima nakon čega je usledilo potpisivanje trojnih ugovora.

Foto: V. P.

‚‚Završena je prva i druga faza i donete su  odluke za privatni sektor. Spisak poslodavaca iz privatnog sektora objavljen je 26. novembra a do 14. decembra su potpisani trojni ugovori između kandidata, poslodavaca i Nacionalne službe za zapošljavanje. Iznenadilo nas je to da se veliki broj kandidata prijavio za rad u privatnom sektoru. Kandidati su izabrali radne pozicije tako da smo vrlo brzo potpisali 660 ugovora. Među kandidatima koji su se prijavili bilo je više njih sa srednjim obrazovanjem, mada je bilo dosta njih i sa završenim fakultetima“ – kaže Vanja Stojković.

Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ 17. avgusta na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ.

‚‚Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje“ – ističe Vanja Stojković.

U program je planirano uključivanje 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

‚‚Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci. Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou“ – objašnjava Vanja Stojković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button