Društvo

U Nišu 24 000 ljudi bez zaposlenja! Tekstilci i radnici u proizvodnji auto industrje najtraženiji

Na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 24 hiljade lica. Prednjače ekonomisti i pravnici, a među nezaposlenima sa srednjum stručnom spremom najviše je gimnazijalaca, ekonomskih tehničara i trgovaca.

Najveći broj nezaposlenih na evidenciji NSZ je sa četvrtim i trećim stepenom stručne spreme. Deficitarna zanimanja su operateri u proizvodnji u auto industriji, tekstilni tehničari, kuvari i konobari, IT stručnjaci, profesori matematike, nemačkog jezika i farmaceuti, za kojima vlada veliko interesovanje poslodavaca.

Najviše se traže operateri u proizvodnji u oblasti auto industrije, traženi su i tekstilni tehničari, ali i srednje obrazovani kadar za uslužne delatnosti iz oblasti ugostiteljstva, kao i kozmetičari, pedikiri“, kaže Boban Matić, direktor filijale Niš NSZ.

Foto: S.P.

Ništa manje potreba ima i za IT stručnjacima, inženjerima elektronike i mašinstva, kao i za profesorima matematike i nemačkog jezika.

Obukom do posla

U sklopu plana aktivnosti niška filijala NSZ je u prethodnom periodu realizovala obuke za osobe sa invaliditetom i za druga nezaposlena lica sa svoje evidenicije. Osobe sa invaliditetom prošle su obuku za engleski jezik A2 nivo, osnovne infomatičke i obuke za aranžere. Petnaestoro polaznika ovih programa dobilo je sertifikate, a potvrdu o završenoj obuci dobila su i lica koja su pohađala obuku za pedikir-manikir, zatim za poslastičare i negovatelje.

Foto: S.P.

Obuke su višestruko korisne. Lica koja su trenutno bez posla na ovaj način stiču opdređena znanja i vištine čime postaju konkurentniji na tržištu, a time i brže dolaze do posla. S druge strane, odgovaramo i potrebama poslodavaca koji dobijaju osposobljene profile zanimanja kojih nema na našoj evidenciji. Efekat obuka je pozitivan a precizni podaci o tome koliko lica je ovim putem došlo do zaposlenja biće poznati nakon analiza koje ćemo realizovati u narednom periodu“, dodaje Matić.

Obuku za rad na CNC mašinama koju sprovodi filijala NSZ Niš, trenutno pohađa 20 lica sa evidencije ove službe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com