Izbori 2020Politika

U Nišu 176 biračkih mesta, pravo glasa ima 231.134 stanovnika

Prema rečima predsednice Ljiljane Berić, GIK je potvrdila izborne liste 16 partija, pokreta i grupa građna. Kako je istakla sa po 61 kandidatom za odbornike su lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” i lista koalcije SPS-a i Jedinstvene Srbije. Lista Ujedinjene seljačke stranke, “Ne damo Niš” i grupe građana “Srpska desnica za domaćinski Niš” imaju po dve trećine od ukupnog broja odbornika.

 

 

“U toku je podela izbornog materijala za sva tri nivoa izbora, za republičke, gradske i opštinske. Glasaće se na 176 biračkih mesta, a ukupan broj birača je ostao isti 231.134. Imamo 16 lista za koje će birači moći da glasaju. Glasanje je od 7 do 20 sati”, kazala je Ljiljana Berić.

Oni građani koji su iz nekog razloga sprečeni da dođu na glasanje, zbog bolesti ili nekog drugog opravdanog razloga, mogu  da se prijave do 11 sati na dan glasanja predsedniku biračkog odbora da će glasati van biračkog mesta. Mogu se prijaviti i na broj telefona 505 518. U tom slučaju će tri člana biračkog odbora takvom glasaču odmogućiti da glasa od kuće. Sa druge strane, oni sugrađani kojima je propisana mera samoizolacije zbog koronavirusa, neće moći da glasaju.

“Podrazumeva se da neko ko ne može da ode da kupi hleb ne može ni da glasa. Kada bismo ovim glasačima omogućili glasanje na bilo koji način prekršili bi izolaciju i mi bi bili  odgovorni za bilo koje postupanje koje nije u skladu sa rešenjem koja su ta lica dobila od Instituta za javno zdravlje”, kazala je Ljiljana Berić.

Foto: V. P.

Savet je i da se u toku glasanja poštuju sve mere zastite u sprečavanju širenja koronavirusa.

“Članovi biračkog odbora su u obavezi da nose maske, dok je preporuka da biračini učine isto, da se što kraće zadržavaju na biračkom mestu i održavaju fizičku distancu od najmanje jednog metra”, objasnila je Ljiljana Berić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com