Kultura

U niškom Narodnom pozorištu OTKRIVENA „TAJNA STARE VODENICE“

Povodom 60. godina rada Akademskog pozorišta SKC-a u Nišu, 29. septembra u Narodnom pozorištu održana je premijera pozorišne predstave „Tajna stare vodenice“.

Tekst za pozorišnu predstavu rađen je prema istoimenom romanu popularnog niškog pisca Miloša Petkovića. Sa Petrom Nešić, glumicom iz Akademskog pozorišta, Petković koautorski potpisuje tekst za predstavu, dok su adaptaciju i režiju potpisali Miloš Cvetković i Aleksandar Mihailović.

“Tajna stare vodenice”

Publika je na sceni Narodnog pozorišta imala priliku da vidi neke od poznatih književnih i istorijskih likova poput Šerloka Holmsa, Abrahama Van Helsinga, Filijasa Foga, Hauarda Kartera, Tolkina itd. Čak dvanaest glumaca Akademskog pozorišta igra u ovoj predstavi koja ide od komedije do horora i nazad.

Priča prati družinu legendarnih likova koji, posredstvom sina grofa Monte Krista dolaze u Srbiju, u potrazi za jednim od drevnih mačeva. Put ih dovodi u srpska sela gde će se oni, svi zajedno, sukobiti sa trojicom vampira iz starih predanja; Arnautom Pavlom, Petrom Blagojevićem i Savom Savanovićem.

Za raskošnu kostimografiju i scenografiju bili su zaduženi Dragana Breza i Dušan Stanković. Inače, predstava je svojevrsna najava novog izdanja prvog dela trilogije o „Sedam mačeva“ (drugi deo: „Poljubac princeze Ildiko“, treći deo: „Teslin vremeplov“) koje će izaći u okviru „Edicije Fantazija“ iz Niša. Istovremeno, u pripremi je strip-izdanje na kom intenzivno radi majstor stripa Srđan Todorović iz Zaječara.

“Tajna stare vodenice”

Što se tiče predstave, naredna igranja zavisiće od aktuelne epidemiološke situacije ali se očekuje i premijera predstave u digitalnom formatu. S obzirom da postoje nastavci romana, i da su prve reakcije publike euforične, možda već naredne godine možemo očekivati premijeru predstave po nastavku, gorepomenutom romanu „Poljubac princeze Ildiko“.

“Tajna stare vodenice”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com