Društvo

U Niškom kulturnom centru održana tribina LOGOR SMRTI – КARAŠJOК

U Niškom kulturnom centru  održana je tribina LOGOR SMRTI – КARAŠJOК u organizaciji Gradske opštine Palilula i NКC.Na tribini su govorili učesnici, članovi norveške ekipe filma „Logor smrti u Кarašjoku”: Branko Dimović Dimeski producent, Кjetil Palmquistor reditelj, Кnut Flovik Toresen istoričar, Joern Olsen ko-producent, Terje Holm direktor fotografije.

Bilo je i dosta konstruktivnih pitanja iz publike na koja su članovi ekipe odgovorili.

“Smatram da film o stradanju Srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj, otvara jedno važno poglavlje kada se govori o stradanju Srba i da će mnogi kako u Srbiji tako i širom sveta saznati pravu istinu. Smatram da je ovim otvoreno novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške.”, prenosi Branko Dimović Dimeski..

Foto: srpskaistorija.com

Prikazan je trejler od 18minuta, a ceo film će trajati 1:24min.

“Moglo se primetiti da se u filmu govori o stradanju Srba, a ne Jugoslovena što je do skoro bila praksa. Najnovija istraživanja koje je sproveo norveški istoričar Кnut Flovik Thoresen ali i drugi istoričari govore o stradanju 120 srpske dece u logorima u Norveškoj, od kojih je 32 izgubilo život. Najmlađi je imao samo 12 godina.”, naglašava Đorđe Bojanić.

Foto: srpskaistorija.com

Premijera filma “Logor Smrti u Кarašjoku” biće 28. avgusta u Nišu (bioskop Sinepleks), a premijera u Beogradu, je zakazana za 30. avgust u bioskopu Balkan.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com