DruštvoKultura

U Niškom kulturnom centru održana Svetosavska razmena knjiga

Tradicionalni Svetosavski književni antikvarijat održan je u holu Niškog kulturnog centra i privukao je veliki broj Nišlija. Ove godine su se Niškom kulturnom centru koji nudi svoja izdanja, pridružili i knjige za razmenu darivali  Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla”, Narodni muzej i biblioteka Gimnazije “9. maj”. Jedan od ciljeva ove akcije bio je, prema rečima Tatjana Milenković, urednica Književnog programa u NKC-u, da se kod mladih probudu želja i ljubav prema knjizi koji se, u eri savremene tehnologije sve više udaljavaju od nje. Ovogodišnji Svetosavski književni antikvarijat je zadobio i humanitarni karakter jer je Niški kulturni centar donirao knjige deci bez rodteljskog staranja “Duško Radović”.

Nišlije koje su posetile ovu manifestaciju došli su sa nadom da će i sada u ponudi koja je pred njima uspeti da pronađu zanimljive knjige koje će privući njihovu pažnju i naći se u njihovim kućnim bibliotekama.

Među onima koji su tražili “nešto za svoju dušu” bio je Nedeljko Bogdanović,  književnik i penzionisani profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

“Redovni sam posetilac Svetosavskog antikvarijata i uvek pronađem neku knjigu za sebe, ali neke knjige i poklanjam”, kaže Bogdanović.

Ljiljana Marković, pesnikinja i profesorka Gimnazije “Bora Stanković” primetila je da postoji neuobičajeno raznovrstan izbor kataloga sa odličnih izložbi.

Ohrabljujuća vest je da ova manifestacija sve više privlači mlade. Posetili su je i učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja za osnovce Gimnazije “Svetozar Marković”.

“Donela sam puno knjiga koje sam pročitala i koje sada želim da poklonim kako bi i drugi mogli da uživaju u njima”, kaže učenica ovog odeljenja Staša Radenković. “Pronašla sam i za sebe zanimljive naslove, a pažnju mi je privukla knjiga  o Japanu. Obradovala sam se zbog toga jer me ova zemlja privlači i želim da učim japanski jezik”.

Osim Nišlija manifesticiju su posetili i mnogi niški pisci i profesori, ali je ona, pre svega, okupila one koji su zaljubljeni u lepo pisanu reč i koji osećaju draž knjige koju imaju u rukama, a na sreću, pokazalo se sada, takvih je sve više.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com