Društvo

U niškom i topličkom kraju 202, u Srbiji više od 4.700 inficiranih od pojave HIV-a

Od pojave HIV epidemije do sada, na području Nišavskog i Topličkog okruga virusom HIV-a inficirane su 202 osobe, a ukupan broj inficiranih na području naše zemlje je 4.729, izjavila je danas načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu Biljana Kocić.

“Od ukupnog broja inficiranih na području Nišavskog i Topličkog okruga preminulo je 65 osoba, dok su na području naše zemlje umrle 1.362 osobe”, izjavila je Kocić na konferenciji održanoj u susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv side.

Kocić je kazala da je među inficiranim na području Nišavskog i Topličkog okruga pet puta više muškaraca nego žena, a 90 odsto onih kod kojih se HIV dijagnostifikuje starosti je od 15 do 49 godina.

“Dominantan način transmisije kod žena je nezaštićeni heteroseksualni kontakt i to u 64 odsto slučajeva. Kod muškaraca je dominantan način transmisije nezaštićen seksualni kontakt sa muškarcima”, kazala je Kocić.

Prema njenim rečima, evidentan je uticaj Kovida 19 na HIV epidemiju proteklih godina.

“Došlo je do smanjenja angažovanja zdravstvenog sistema i smanjenja preventivnih aktivnosti. Svi su bili angažovani oko gorućeg problema. To se odnosilo i na savetodavni domen koji je najbitniji u borbi protiv HIV epidemije”, objasnila je Kocić.

Neophodno je, dodala je ona, da se podigne vidljivost rada savetovališta za HIV i da građani znaju da ta savetovališta postoje u 24 instituta i zavoda u Srbiji i pri mnogim nevladinim organizacijama.

“Svi oni koji smatraju da su bili u riziku mogu da se u svetovalištu besplatno tekstiraju na HIV, polno prenosive bolesti, hepatitis C, Hepatitis B i sifilis. Testiranje je bukvalno sa ulice, nema zakazivanja, nije potreban uput, niti lična karta”, istakla je Kocić.

Kao posledicu preokupacije kovidom i stavljanjem u drugi plan HIV epidemije, Kocić je navela podatak da je od januara do novembra ove godine na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovana samo jedna HIV pozitivna osoba.

Kocić je kazala da se 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side ove godine obeležava pod sloganom “Neka zajednice vode”.

“Svetski AIDS dan je prilika da se društvo pozove da podrži osobe koje žive sa HIV-om i osobe koje su u povećanom riziku od tog virusa”, rekla je Kocić.

Ona je dodala da u svetu sa HIV virusom trenutno živi 39 miliona ljudi, a od tog broja je novoinficiranih milion i po.

Tokom prošle godine svakog dana u svetu se HIV-om inficiralo 3.600 osoba, a od posledica HIV virusa preminulo je 630.000 osoba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com