Virus KoronaZdravlje

U niškom Domu zdravlja testirana 573 pacijenta

Od 15. marta, od kada postoji Kovid centar u Domu zdravlja Niš, ukupno je obavljeno, kod izabranog lekara, 12.189 pregleda, a od 03. aprila testirana su 573 pacijenta zbog sumnje na Kovid-19, rekla je za Niške Vesti Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš.

Centralni objekat Doma zdravlja je Kovid zona, tu se terstiraju lakši i srednje teški slučajevi, dok se svi ostali pregledi obavljaju u drugim ambulantama. Ona dodaje da iz dana u dan ima sve više pacijenata koji se javljaju ovoj zdravstvenoj ustanovi i koji se testiraju, tako da se sada za rezultate testova čeka i do 72 sata.

Na ulazu u centralni objekat svakog pacijenta čeka trijažni lekar. Ulaz broj 1 jasno je pregrađen, jasno je definisan i bez mogućnosti spajanja sa dečijom stranom, navodi Nešić.

“Ulaze samo oni koji imaju neke probleme, a koji su slični simptomima Kovida-19, kao što su temperatura i respiratorni problemi. Svi ostali se upućuju ka drugim ambulantama, ima ih ukupno 18, a centralni objekat je Kovid zona. Kada trijažni lekar sasluša pacijenta i utvrdi simptome, upućuje ga ka jednom od lekara. Radi mnogo lekara u smeni i pacijent ide kod prvog slobodnog. Lekar upisuje sve njegove probleme, sagledava epidemiološku anketu, popunjava sve potrebne podatke o njemu i šalje ga ka radiologiji i ka laboratoriji”, kaže pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš.

Nakon obavljenih nalaza lekar pacijenta svrstava u lake, srednje teške ili teške pacijente.

“Ako je lak ili srednji, lekar pacijenta upućuje na testiranje koje se nalazi na izlazu i piše mu izveštaj da dok ne dobije rezultate mora ostati u kućnoj izolaciji. Rezultati, jer je sve više i više testiranih, ne mogu se dobiti nekad baš za 48 sati, maksimalno je 72, kako bismo postigli sve”, ističe Nešić.

Ukoliko se ispostavi da je pacijent pozitivan na koronavirus, dodaje ona, lekar ga obaveštava telefonom i daje instrukcije šta je sve potrebno da spremi kako bi bio smešten u privremenu bolnicu.

“Oni koji se odmah dijagnostikuju kao teški, a to su upala oba plućna krila, visoka temperatura ili neka teža klinička stanja odmah se upućuju ka Intenzivnoj klinici bez testiranja. Razlog zašto se oni odmah ne testiraju je taj da ne bi čekali i gubili vreme. Oni se testiraju u Kliničkom centru i smeštaju odmah u postelju”, poručuje pomoćnica direktora Doma zdravlja Danijela Nešić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com