Društvo

U niškoj skupštini biće formirana Zelena odbornička mreža

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić razgovarao je danas sa predstavnicima Fondacije BFPE za odgovorno društvo o osnivanju Zelene odborničke mreže u Skupštini Grada Niša, po ugledu na istu takvu mrežu koja radi i funkcioniše godinama u Skupštini Srbije.

Inicijativu je podržao Kanadski fond za lokalne inicijative , a ovoj neformalnoj odborničkoj mreži mogu da pristupe svi zainteresovani odbornici, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

„Smatram da je ideja dobra sa više aspekta, a tema okupljanja naših članova buduće mreže je i zaštita životne sredine u našem gradu, kao i održivi razvoj. Ono čime ćemo se baviti jeste promena svesti naših sugrađana kako bismo i našu sredinu oživeli i kako bismo našim odbornicima dali dodatni podstrek da u svom volonterskom radu prošire svoje vidike i da ne rade samo u skladu sa usko političkim delovanjem, već da imaju i neka druga interesovanja, kao što je i zaštita životne sredine“, istakao je predsednik niške Skupštine Boban Džunić.

On je najavio da će inicijativu sa sastanka uputiti svim odbornicima. Pojasnio je da će odbornička mreža saađivati sa poslaničkom u Skupštini Srbije i njihovo iskustvo preneti na lokalni nivo, ali i zajedno sa njima aplicirati na mnogim projektima.

Lidija Radulović, Fondacije BFPE

„Ova inicijativa je podržana od strane Kanadskog fonda za lokalne inicijative sa idejom osnivanja ove neformalne grupe po uzoru na neformalnu Zelenu poslaničku grupu u Skupštini Republike Srbije. Ovo je neformalna grupa koja je sastavljena na nacionalnom nivou od poslanika različitih političkih opcija, takva je ideja i na lokalnom nivou da se osnuju odborničke grupe koje će se baviti isključivo zaštitom životne sredine, edukacijom u ovoj oblasti i prenošenjem znanja sa nacionalnog na lokalni nivo“, rekla je Lidija Radulović iz Fondacije BFPE za odgovorno društvo.

Jedan od bitnijih rezultata koje je Zelena poslanička grupa grupa postigla u republičkom parlamentu jeste veliki broj amandmana koja je podnela na Zakon o klimatskih promena, podneli su i nadležnom ministarstvu inicijativu za ukidanje plastičnih kesa. Učestvovali su u raznim studijskim posetama, nakon kojih su upućivali pitanja Ministarstvima i podnosili inicijative kako da se ti problemi reše.

Svi odbornici koji su zainteresovani za temu zaštita životne sredine su dobrodošli u odborničku mrežu, zaključeno je na današnjem sastanku u Skupštini grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com