Društvo

U Niškoj Banji vino, merak, muzika i humanost

Niška banja poznata je po dobrom vinogorju, međutim i njih muče iste brige kao i ostale opštine. Sve je manje novih zasada, a ljudi sve češće odustaju od vinogradarstva.

 

Manifestacijom “Dani vina i meraka” Gradska opština Niška banja želi da da podršku vinogradarima da nastave uzgoj grožđa – po čemu je ovaj kraj i poznat, kaže predsednik GO Niška banja Dejan Jovanović.

“Mi želimo da sve što se zasadilo ove godine uspe, ali ne samo to.. Želimo da u Niškoj banji, kao vinogradarskom kraju koji ima sićevačko I jelašničko vinogorje, bude što više vinograda. Nekada smo to imali mnogo zemlje pod vinovom lozom a sada je najveći deo zapušten”, navodi Jovanović.

Ideja je da se opština ovim problem bavi u narednom periodu i da vinogorju u Niškoj banji vrati staru slavu. Ipak, sadnja vinograda zahteva vreme, od sadnje do roda dug je period bez rezultata.

“Vinograd prvi put rodi 5 godina posle sadnje, u punom rodu je tek posle 7 godina, to je mnogo čekanja. Zato je opština rešila da izdvoji stimulativna sredstva za uzgajanja lekovitog bilja, gde se rezultati vide odmah – prve godine. Sredstva za subvencije su odvojena, prvnestveno za uzgoj žalfije, koja je autohtona u Sićevačkoj klisuri”, objašnjava Jovanović.

“Dani vina i meraka” se u Niškoj banji obeležavaju sedamnaesti put, povodom slave Sveti Trifun. Pored muzičkog programa i proglašenja najboljih vinara, ove godine je manifestacija imala i humani karakter. Naime, svi koji su bili na banjskom šetalištu mogli su da doniraju novac za izgradnju novog odeljenja hemato – onkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com