Društvo

U niškim sudovima medijacijom rešeno skoro 300 predmeta

U Višem sudu u Nišu danas je potpisan protokol o saradnji u primeni medijacije izmedju Višeg i Osnovnog suda u Nišu i Advokatske komore Niša, a predsednik niškog Višeg suda Zoran Krstić rekao je da je za godinu i po dana primene medijacije u Nišu na taj način rešeno ukupno 288 predmeta.

“Putem medijacije svakodnevno rešavamo barem po jedan predmet.Od početka godine rešili smo preko 130 predmeta. Interesovanje gradjana za medijaciju je poraslo jer su prepoznali svoj interes da spor reše tim putem”, istakao je Krstić.

On je kazao da su Osnovni i Viši sud u Nišu i do sada imali dobru saradnju sa Advokatskom komorom, a potpisani protokol predvidja preporuku advokatima da upućuju stranke na postupak medijacije.

Foto: Lj. B.

“Advokati imaju interes da se sporovi rešavaju putem medijacije jer će tako brže rešavati predmete svojih stranaka, dok stranke treba da imaju u vidu da će brže i jeftinije rešiti spor”, naglasio je Krstić.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je prilikom potpisivanja protokola da je jedan od strateških ciljeva tog ministarstva unapredjenje alternativnog načina rešavanja sporova i što veća primene medijacije, kako bi se sudovi rasteretili, kako bi se smanjio broj predmeta i resursi sudova usmerili na predmete koji nisu medijabilni.

“Da je medijacija popularna govori činjenica da je Ministarstvo pravde do sada registrovalo preko 950 posrednika, najviše iz redova advokature”, rekla je Kuburović na skupu u Višem sudu u Nišu na kojem je potpisan protokol o saradnji u primeni medijacije izmedju Višeg i Osnovnog suda u Nišu i Advokatske komore Niša.

Kuburović je kazala da će protokol dodatno unaprediti medijaciju u sudovima u Nišu.

Foto: Lj. B.

“Osnovni i Viši sud u Nišu su prvi, proaktivno krenuli u potpisivanje protokola o medijaciji sa komunalnim preduzećima i dali dobar primer ostalim sudovima širom Srbije na koji način medijacija može da se primeni. U Nišu smo imali i prvi slučaj rešavanja radnog spora putem medijacije”, rekla je Kuburović.

Predsednik Advokatske komore Niša Gordan Pantić izjavio je da da potpisivanje protokola ima za cilj pre svega stručno usavršavanje advokata u oblasti medijacije.

On je podsetio da se očekuje da naredne godine bude donet zakon koji će uvesti obaveznu medijaciju i advokati treba da budu na vreme spremni da postupaju po tom zakonu.

Osnovni i Viši sud u Nišu protokole o medijaciji do sada su potpisali i sa JKP “Objedinjena naplata”, JKP “Gorica” i “Naisus”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com