Društvo

U NIŠKIM ŠKOLAMA SUTRA NEMA PRVOG ČASA : Profesori najavili štrajk upozorenja

U niškim osnovnim i srednjim školama čiji su profesori članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, sutra neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni zbog štrajka upozorenja. Štrajk organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika, GSPRS “Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kaže da je najavljen i štrajk upozorenja za 11.decembar, ali će tog dana prosvetari prošetati i do zgrade Vlade Republike Srbije jer smatraju da su izigrani u pregovorima koji su trajali nekoliko mecesi i bili su uvereni da je dogovor oko njihovih zahteva postignut 4. oktobra.

“Naši zahtevi su ostali isti, platni razredi i klase koji su trebalo da se uvedu od 1.januara 2019.godine, a sada je sve pomereno za januar 2020. godine”, kaže Jasna Janković. “Mi na to ne pristajemo jer niko ne može da nam garanutije šta sve može da se dogodi za tih godinu dana. Kod nas se sve promeni za mesec, a šta tek može da bude za 12 meseci”, rezinirano se pita Janković.

Jasna Janković je najavila da će 11. decembra biti skraćeni časovi na 30 minuta, a ispred Vlade biće održan protest prosvetnih radnika. Ona dodaje da su do sada razgovarali sa ministrima, ali sada vide da je prava adresa za njih Vlada Srbije.

“Ovo je treći put u ovoj školskoj godini da se prosvetni radnici okupljaju ispred zgrade Vlade Srbije, a peti put za dve školske godine i ništa nije urađeno od onoga što smo zahtevali”, dodaje Janković.

Nastavak pregovora do uvođenja pravednih platnih grupa i razreda za ceo javni sektor i povećanje zarada u 2019.godini za dogovorenih 14,6 odsto, jedan je od zahteva sindikata prosvetnih radnika Srbije. Hitan nastavak pregovora zbog potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora, je drugi zahtev, ali prosvetari zahtevaju i isplatu svih zaostalih dugovanja prema zaposlenima u prosveti, nastalih iz Sporazuma sa Vladom Republike Srbije 2015.godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com