Društvo

U niškim selima svi u šoku zbog višestruko većih poreskih rešenja

Oko 6000 domaćinstava u niškim selima i prigradskim naseljima koja pripadaju takozvanoj sedmoj zoni, pre nekoliko dana iznenadili su višestruko uvećani računi za porez na imovinu, a kako objašnjava gradonačelnik Niša Darko Bulatović, oni su veći zbog „pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko“.

Rajković Bratislav iz sela Donje Međurovo kaže da je 2016. godine platio porez 2.000 dinara,  dok ga je pre nekoliko dana sačekalo poresko rešenje od 32.000 dinara. Još drastičnije je u porodici Stamenković, takođe iz Međurova, koja će umesto 1.700 dinara ove godine morati da plati čak 146.000. dinara. Ovo su samo neki od primera, a procenjuje se da su slične muke zadesile čak 6000 domaćinstava.

Da su njive bez ikakve infrastrukture po odluci Grada sada postale gradsko građevinsko zemljište meštani su saznali tek kada su dobili rešenja za porez.

Dve vlasti prepiru se oko odgovornisti

Aktuelna i prethodna gradska vlast međusobno se optužuju ko je do ovakve situacije doveo, pa dok prvi tvrde da je 2011. promenjen Generalni urbanistički plan i poljoprivredno zemljište postalo je gađevinsko, a prethodna smatra da je nova vlast uvećala poreske stope.

Kako objašnjava Bulatović, gradsko rukovodstvo već nekoliko nedelja zbog toga trpi velike kritike, ali neopravdano, jer je, prema njegovim rečima, prethodna gradska vlast  2011. godine, usvajajući Generalni urbanistički plan, napravila značajno veći obuhvat gradskog građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog zemljišta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović

„Tokom 2012, 2013. i 2014. godine usvojili su planove koje su poslali u katastar na sprovođenje, a katastar je sada isporučio rešenja u kojima sada u selima umesto poljoprivrednog imamo gradsko građevinsko zemljište“, rekao je Bulatović i dodao da gradske vlasti uveliko trgaju za rešenjima utvrđujući kako je to u drugim gradovima rešavano

Suprotno tome, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović tvrdi da su poreska rešenja višestruko uvećana jer su uvećane poreske stope.

„Istina će izaći na videlo na narednoj sednici Skupštine grada kada aktuelna vlast izađe sa predlogom za smanjenje poreza“, rekao je Jovanović. On tvrdi da su poreske stope najpre uvećane 2014. godine i to za 300 odsto , a ove godine ponovo i to prvenstveno za sedmu gradsku zonu. Ta zona jeste proširena Generalnim urbanističkim planom, ali presudno je povećanje poreske stope i želja vlasti da ovim putem ostvari dodatni prihod od 40 miliona dinara“, rekao je Jovanović.

On je rekao da ga je kontaktiralo više od 150 građana samo iz sela Donje Međurovo koji su dobili abnormalno visoka poreska rešenja, a da je slična situacija i u Čokotu, Vele Polju i mnogim drugim prigradskim naseljima i selima.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com