Društvo

U Nišavskom okrugu rodi se 9, a umre 15 ljudi na hiljadu stanovnika

U Nišavskom okrugu na hiljadu stanovnika rodi se 9 beba, a umre petnaestoro ljudi, a prosečna starost stanovništva je 44 godine. To je demografska slika na jugoistoku Srbije kazala je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović koja je juče boravila u Nišavski upravni okrug i obišla opštine koje pripadaju ovom okrugu. Ona se na poziv načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski sastala sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga, a tema sastanka bila je demografska i populaciona politika, ili kako poboljšati njenu sliku u ovom delu Srbije.

Za poboljšanje demografske slike u Srbiji ove godine biće izdvojeno 650 miliona dinara najavila je ministarka Slavica Đukić Dejanović. Tokom boravka u Nišavskom upravnom okrugu ona je posetila i dve lokalne samouprave, Aleksinac i Svrljig i u ovim mestima je posetila dečije vrtiće.

„Demografski podaci ni malo nisu ohrabrujući. U Nišavskom okrugu na hiljadu stanovnika se rodi 9 beba, a umre petnaestoro. Prosečna starost stanovništva je 44 godine. U narednom periodu kroz aspekt starenja, migracija i pronatalitetne politike da svi zajednički damo doprinos za bolju demografsku skliku Srbije u budućnosti“.

Ovo je bila prilika da se govori i o aplikaciji za sredstva koja država daje zapoboljšanje demografske slike.

„Palniramo da u martu ove godine kao kabinet za demografiju i populacionu politiku raspišemo jedan konkurs na koji će se javiti jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi kako bi dobili nepovratna sredstva za sva tri segmenta, za pronatalitetnu politiku, za upravljanje migracija i za pitanja aktivnog i starenja uopšte“, dodala je minsitarka Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da su nas demografi naučili da su demografska kretanja spora. Ako se učini sve što se može učiniti mi ćemo imati tek za deset godina značajnije popravljanje situacije.

„To nećemo postići samo finansijskom podrškom roditelja, već i smanjenjem psihološke cene roditeljstva, olakšavanjem pozicije materinstva i majke kroz aspekt jačanja njenog zdravlja, kroz servisne aktivnosti“, dodala je Slavica Đukić Dejanović.

Načelnica okruga Dragana Sotirovski je na sastanku sa ministarkom pokrenula inicijativu da Niš jednog dana dobije centar za demografska istraživanja.

„Ako se uzmu u obzir oni podaci koji se vode kao statistički a koji pokazuju da se u Aleksincu na hiljadu stanovnika rodi osam, a osamnaest umre, ili u Svrljigu gde se na hiljadu stanovnika rodi sedam beba, a umre 23 ljudi, onda ovaj deo Srbije nema dobru demokgrafsku sliku i da mi moramo da učinimo sve da je promenimo na bolje. Moamo svi da donesemo odluke o toem šta je to što našim samoupravama treba, da to kažemo, a moja je ideja i da Niš, a mislim da to zaslužujemo, dobije centar za demografsko istraživanje,a koji bi nam pomogao da država bolje sagledava problem sa kojim se suočava cela naša zemlja“, zaključila je Dragana Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com