Društvo

U nekadašnjoj kasarni Filip Kljajić otvorena zgrada pravosudnih organa

Zgradu pravosudnih organa u Nišu dobijenu rekonstrukcijom i adaptacijom nekadašnje kasarne "Filip Klajić" otvorili su danas premijer Miloš Vučević i ministarka pravde Maja Popović.

Prema rečima ministarke pravde, adaptacija i rekonstrukcija objekta čija je površina 8.000 kvadrata, koštala je 7,5 miliona evra i kompletno je finansirana iz državnog budžeta.

“U prvoj fazi koja je završena u maju 2021. godine prostor u zgradi dobili su Više javno tužilaštvo i Prekršajni sud. Sada će Privredni i Viši sud u Nišu, kao i odeljenje Upravnog suda u Nišu početi sa radom u kompletno rekonstruisanom prostoru”, izjavila je Popović.

Ona je podsetila da je objekat u kojem se nekada nalazila kasarna izgrađen na prelazu iz 19. u 20. vek u vreme vladavine Aleksandra i Milana Obrenovića.

“Zgrada pravosudnih organa sada ima 13 sudnica koje su opremljene najmodernijim nameštajem, audio i video opremom. Postoji poseban prostor za zaštićene svedoke i 51 kabinet za sudije i javne tužioce. Osim sudnica i kabneta, najmodernijom opremom opremljene su i pisarnice, uprava i druge službe”, istakla je Popović.

Ona je kazala da će novotvoreni objekat obezbediti bolje uslove zaposlenima u sudovima i tužilaštvu, ali će i građanima omogućiti brži pristup pravdi. Premijer Miloš Vučević rekao je nakon obilaska Zgrade pravosudnih organa u Nišu, da je kao advokat bio u mnogo sudova, ali da ovakvu zgradu nigde nije video.

“Mojim laičkim okom zapazio sam kombinaciju modernog i prikaza onog kulturno-istorijskog nasleđa koje ovaj objekat ima, stare svodove i zidove, kako je to nekada dinastija Obrenović dolaskom države na jug radila. Ovo je dokaz da država ima kontinuitet, da mi nismo država od pre dva dana, već da imamo državnost više vekova”, istakao je Vučević.

Otvaranju Zgrade pravosudnih organa u Nišu prisustvovali su i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, predstavnici niškog pravosuđa i grada Niša.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. A, da vidite djubriste, barustine i rupe u okolini zgrade i na samom prilazu! Predizborna, lazna, kampanja!

  2. A Sve ,,moj do m…,, jaki ministri ,jedino Vučević odskače UMESTO da se borite protiv kriminala,vi pravite sudove,tužilaštva, tehniku itd,i sada kažete narod. ,baš pre izbora vam došlo da renovira te.Uzedoste vojnu zgradu za korumpirane sudije i najbolje njih da zovete da eventuelle ratuju.

  3. Ma kako da ne – brzi pristup pravdi! A pravda brze dolazi ako je zgrada savremena,nova i opremljena. Savet ministarki -” Ćutanje je zlato” illi ti “Ako nemaš šta pametno za reći ,bolje je ćutati”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com