Kultura

U NARODNOJ BIBLIOTECI “STEVAN SREMAC” OTVORENA IZLOŽBA RAZGLEDNICA IZ KINE : Vreme upisano u slikama

Zahvaljujući saradnji sa Institutom Konfucije u Beogradu u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” otvorena je izložba “Vreme upisano u slikama”. U pitanju su stare razglednice iz nekadašnje Kine, a neke od njih su nastale i pre 200 godina. Za ovu izložbu razglednice su urađene u velokom formatu, a ima ih stotinak. Inače, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” postoji i Kineski kutak koji je otvoren u februaru u okviru čijeg rada se organizuje i učenje kineskog jezika. Nišlije će postavku moći da razgledaju narednih 15 dana.

„Razglednice koje su izložene stare su između 150 do 200  godina. One opisuju život naroda , borbe, periode ratova, tako da posetioci izložbe na ovaj način mogu da se upoznaju sa istorijom i životom u Kini iz njenih različitih perioda. Postavka je urađena zahvaljujući Srbima koji su, iz ljubavi prema Kini i  Šangaju uspeli su da sačuvaju ove razglednice koje se danas nalaze kod nas“,  kaže direktorka Biblioteke Sonja Šuković.

Na otvaranju izložbe Zhao Huiyu je  govorila je o istoriji Kine u poslednja dva veka.

“Kina je do pre dva veka bila jedna od najrazvijenijih zemalja sveta, „dovoljna sama sebi“ bez upliva zapadnih, evropskih džava. To vreme završava se početkom 19. veka sa poslednjom dinastijom Čing. Nakon dva rata Kina  se otvorila prema svetu”, kaže Zhao Huiyu.

Razglednice svedoče o siromaštvu, borbi, mukotrpnom životu Kineza tokom 19. i 20. veka ali i velikoj upornosti i borbi nekada isključivo poljoprivredne zemlje da od pirinčanih polja izraste u jednu od vodećih ekonomskih sila u svetu i postane zemlja savremene tehnologije. Danas je Kina jedna  od najrazvijenijih i treća po veličini zemlja u svetu sa preko 1,35 milijardi stanovnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com