Društvo

U najboljem evropksom restoranu u Dubaiju kuva se pasulj i mese vanilice

Miris pasulja, gulaša, ćevapa, pa i bureka, a svakako i sladunjavih vanilica širi se u jednom kvartu u Dubaiju, gradu u kome restoreni ne mogu ni da se prebroje ili vam je za to potrebno najmanje nedelju dana.

Vrata ovog restorana i otvara i zatvara tridesetpetogodišnja Nišlijka Tamara Hodžić koja na drugoj strani sveta živi sa sinom Petrom.

Tamara u Dubaiju vodi mali porodični restoran “Somun” sa nacionalnim srpskim specijalitetima i u konkurenciji u kojoj je se nalazio i restoran čuvenog Džejmija Olivera uspela je da ponese titulu najboljeg evropksig restorana u Dubaiju.

Sve postaje još mističnije ako se priča “zabiberi” činjenicom da Tamara čak i nije kuvar. Zbog toga je još ponosnija na to što je “Somun” popularan ne samo kod Srba koji žive u Dubaiju već i kod drugih naroda. Još je ponosnije ističe da je uspela umeće spravljanja domaćih vanilica da prenese i na Filipinku Merien.

Tamara je restoran “Somun” počela da vodi tek pre godinu dana.

“To, ustvari, i nije bio restoran nego pekara i to u ne baš sjajnom stanju jer joj je pretilo zatvranje”, kaže Tamara. “Inat mi nije dao da naše ljude na drugom kraju sveta ostavim bez naše domaće kuhinje i kutka u kome bi se osećali kao svoj na svome pa sam nastavila da radim. Prvo smo skuvali pasulj i pojeden je do poslednje porcije. Onda smo nastavili sa ostalim jelima, pa smo dodali i poslastice”, kaže Tamara koja je po profesiji, zapravo, frizerka i kozmetičarka.

Tamara u svom restornu kuva onako kako su kuvale njena baka i mama, po staroj i tradicionalnoj recepturi.

“To je tajna našeg uspeha. Ne koristimo nikakve pojačivače ukusa već je sve domaće, sveže i veoma ukusno a to je najvažnije”, kaže Tamara i dodaje da je za žiri koji je ocenjivao evropske restorane to bilo i najpresudnije.

Foto: privatna arhiva

U uži izbor ušla su 16 restorana, a na kraju su ostala samo tri. Glavna konkurencija sepskom “Somunu” bili su grčki restoran i picerija Džejmija Olivera.

“Naša pobeda je dokaz da se ne trebamo stideti naše tradicije i usvajati tuđe jer to nismo mi, a u svetu se traži original. Teško je na Balkanu tačno odrediti šta je srpska, bosanka, makedonska ili vojvođanska kuhinja jer smo svi previše bliski i pomešani”, kaže ova tridesetpetogodišnja Nišlijka.

Ponosi se ova Nišlijka i svojim osobljem koje joj je desna ruka u celom ovom poslu.

“Filipinku Merien sam naučila kako da pravi vanilice i verujte da je nadmašila moju baku”, kaže Tamara.

Pomoć stiže i od kuvara Jovice Horvata iz Novog Sada i pekara Bojana Milovanović iz Leskovca. Tamara se uveliko sprema za „EKSPO 2020“ u Dubaiju jer će njen restoran pripremati hranu za srpski paviljon.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com