KulturaMerošina

U Merošini počinje “Dobričko kulturno leto”

Opština Merošina, TOO Merošina i Narodna biblioteka Merošina organizuju „Dobričko kulturno leto 2023“ u selu Bučić. Druga po redu manifestacija „Dobričko kulturno leto 2023“ ove godine objediniće Miholjske susrete sela i gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“.

Organizatori najavljuju da će prvog dana manifestacije, u petak 25. avgusta 2023. godine, biti organizovano književno veče u čast Petroniju Stojiljkoviću Tonetu i Živojinu Žiki Mladenoviću.

“Manifestacija „Dobričko kulturno leto 2023“, čiji je cilj promocija tradicionalnih, kulturnih i gastronomskih specijaliteta iz Dobriča biće organizovana u dvorištu stare škole u selu Bučić. Svečano otvaranje manifestacije je u 19.00 sati od strane predsednika opštine Saše Jovanovića. U nastavku programa očekuje vas bogat kulturno-umetnički program i defile dobričkih narodnih nošnji. U okviru književne večeri posetioci će imati priliku da čuju akademika Boška Prokića o fonetici i morfologiji dobričkog dijalekta, kao i književnost na dobričkom dijalektu u izvođenju pesnika Vlaste Cenića. Nakon književne večeri sledi otvaranje izložbe slika sa likovne kolonije „Dobrič“ u 21.00 sat”, navodi Turistička organizacija Merošine.

U okviru drugog dana manifestacije „Dobričko kulturno leto 2023“, u subotu 26. avgusta 2023. godine, biće organizovani „Miholjski susreti sela“ i gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“, takmičenje u pripremi ajvara.

Program manifestacije počeće u dvorištu stare škole u selu Bučić od 11.00 sati takmičenjima u kulinarskoj veštini pripremanja ajvara i tradicionalnog jela Dobriča – potepečenke, kao i takmičenja u narodnim sporstkim igrama.

Svečano proglašenje pobednika i dodela medalja najupešnijim takmičarima u sportskim disciplinama je u 17.00 sati, dok je proglašenje najuspešnijih takmičara u pripremi ajvara i potpečenki u 18.00 sati. Tokom trajanja ovih takmičenja biće održana dnevna izložba starih zanata, umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i izložba narodne nošnje merošinskog kraja.

Ovogodišnju manifestaciju „Dobričko-kulturno leto 2023“ obeležiće i takmičenja u izvođenju narodne i etno muzike, nastupi KUD-ova, takmičenje u pričanju zdravice i poezije na zavičajnom jeziku, takmičenje u izvođenju narodne muzike na tradicionalnim instrumentima sa početkom u 19.00 sati. U 21.00 dodela nagrada, zahvalnica i priznanja najuspešnijim izvođačima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Zar necete zvati Tropico ili Lexinton bend. To su pravni orkestri za narodnu muziku.

    1. Ne gospodine ako i malo poznajes osobe iz Bucica, koji su to idejno smislili i organizovali i zatrazili pomoc i pokroviteljstvo opstine, trebao bi znati da ta vrsta muzike ne prolazi niti trosenje novca na te muzicare .Dobricko kulturno leto je zamisljeno da promovise Dobric i selo Bucic i to sa izvornom ,duhovnom muzikom, starim obicajima i nosnjama, promovisanja kulinarskih specijaliteta, promocija nasih knjizevnika koji pisu na dobrickom dijalektu, i likovnih umetnika. Ja se nadam da ce to tako funkcionisati i narednih godina a ako bude pokusaje promene tih nacela Dobricko kulturno leto ce prestati da postoji bar u selu Bucic i opstini Merosina, potrazicemo neku od Dobrickih opstina koja zeli da to nastavi.Gospodine izvini bio sam preopsiran ali sam zelio da to razjasnim zainteresovanim osobama ziv bio pozzzz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com