MerošinaRegion

U Merošini otvorena nova “pametna učionica” ruskog jezika u Srbiji

Predstavništvo Ruske humanitarne misije na Balkanu, otvorilo je dve nove “pametne učionice” namenjene učenju ruskog jezika o osnovnoj školi “Jastrebački partizani” u Merošini i odeljenju ove škole u Osečini.

Dva odeljenja u Merošini i Oblačini kompletno su renovirana i opremljena novim inventarom, pamtnom tablom, projektorima i naravno literaturom od sredstava koja je donirala Ruska humanitarna misija u Srbiji. Vrednost donacije je 1.100.000 dinara.

Veliki broj predstavnika Ruske humanitarne misije, predsednik opštine Merošina, načelnik školske uprave u Nišu i druge zvanice prisustvovale su svečanosti na kojoj su članovi ruske sekcije OŠ Jastrebački partizani pokazali kako vladaju ruskim jezikom i dokazali da će ova donacija biti iskorištena na pravi način i da je došla u pravo vreme.

“Ovaj projekat deo je kompleksnog programa RHM podrške obrazovanja i popularizacije ruskog jezika van granica Rusije. Učionice, koje su rekonstruisane u okviru ovog projekta, pored potpunog građevinskog remonta, opremljene su i novim nameštajem i savremenom interaktivnom opremom. Školi je donirana i umetnička i metodička literatura, što bi trebalo da obezbedi maksimalne uslove za izučavanje ruskog jezika, kao i sveukupno poboljšavanje kvaliteta obrazovanja u udaljenim srpskim regionima”, istakli su.


U školi u Merošini, i isturenim odeljenjima u Oblačini i drugim selima ovog kraja, nastavu pohađa 790 učenika, od kojih preko polovine izučava ruski jezik. Zahvaljujući specijalno opremljenim kabinetima planira se kvalitativno povišenje nivoa nastave i davanje dodatnog impulsa popularizaciji ruskog jezika i kulture u Republici Srbiji.


Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalne administracije, ministarstva prosvete, rukovodstava obrazovnih institucija. Direktor škole “Jastrebački partizani” u svom pozdravnom govoru istakao:”Jezik i kultura su zajednički, svaka nova naučena reč – to je dugi put ka spoznaji Rusije, a otvaranje ovakvih kabineta, nije ništa drugo do, u praksi, skraćenja ovoga puta”.

U ovom projektu, učešće je uzeo i Ruski dom u Beogradu. Direktor, Jevgeniji Baranov, predao je vrednu donaciju ovoj školi, od preko 150 naslova klasične i dečije literature na ruskom jeziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com