Društvo

U MEDICINSKOJ ŠKOLI U NIŠU VEĆ ČETIRI GODINE UČENICI POŠTUJU PRAVILNIK O OBLAČENJU: Na nastavu bez pocepanih farmerki i dubokih dekoltea

U Medicinskoj školi „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu odzvonilo je majicama sa tankim bratelama i bez rukava, mini suknjama, helankama, pocepanim farmerkama, ali i jakoj i napadnoj šminki, dugim noktima i visokim štiklama. U ovoj školi se poštuju pravila pristojnog oblačenja koja veže za učenike, profesore ali i posetioce škole. Definisana su Pravilnikom o oblačenju koji je usvojen pre četiri godine. Pravila oblačenja važe i za dežurne učenike koji moraju da imaju bele mantile i legitimaciju na vidljivom mestu.

U školi kažu da je su oni obrazovno-vaspitna ustanova u kojoj mora da postoji određena pristojnost u oblačenju i izgledu. Učenicima se dopao novi način oblačenja i smatraju da, i pored toga što postoje određene zabrane, oni mogu kao ličnosti i pojedinci da se izraze u potpunosti.

“Pravilnik koji đaci poštuju već četiri godine je dobar kako za učenike tako i za profesore”, kaže učenica Jovana Ranđelović . “Ovo je škola koju upisuju najbolji učenici osnovnih škola jer je prag za upis izuzetno visok, pa su i oni sami svesni kako moraju da budu obučeni dok su u školi”.

Njena drugarica dodaje da ih način odevanja koji je propisan u ničemu ne sputava, posebno kada treba da izraze svoju individualnost.

“Možete lepo da bude obučeni i u farmerkama koje su cele i nisu pocepane, kao što lepo u sve možete da uklopite i košulje ili majice bez dubokih dekoltea i sa dugim ili kratkim rukavima. Mislim da nije u redu i da je nepristojno da dolazimo sa majicama na bratele jer to, svakako, nije odeća za školu”, kaže Katarina Ranđelović.

Da i u belom mantilu može da se izgleda lepo potvrđuje učenica Katarina Radivojević učenica drugog razreda.

“U mantilu se osećam jako prijatno i to je sasvim u redu jer je to naša buduća uniforma na random mestu. Mantil je obavezan za dežurne učenike koji moraju da imaju i legitimaciju okačenu na vidljivo mesto”.

Maja Svetozarević, psiholog škole kaže da se za sada niko ne buni zbog propisanog načina odevanja.

“Neprimereno je da učenici nose atlet majice bez rukava, duboke dekoltee, visoke potpetice, prekratke suknje i pocepane farmerice”, objašnjava Maja Svezozarević. “Neprimereno je i da nastavu prate u providnoj i pocepanoj garderobi. Osim toga, zabranjeno je i da dolaze u majicama na kojima je odštampana neka uvredljiva ili neprimerena poruka”.

Ona dodaje da se Pravilnik o oblačenju odnosi na učenike, ali i na nastavnike.

“Kada se radi o profesorima članovi pravilnika ne odstupaju gotovo ništa od onih članova koji se odnose na učenike”, kaže Maja Svetozarević. “Vodimo se idejom da odeća ne čini čoveka, ali dosta govori o njemu”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com