Kultura

U Madridu premijera i retrospektiva filmova Stefana M. Mladenovića

Premijera filmova ''Lui Lack, tú no tienes la culpa'', ''Boswellia Sacra'' i ''MascotaCupid'' biće održana 16. marta u sklopu retrospektive glumca i reditelja Stefana M. Mladenovića u Cine Estudio, Círculo de Bellas Artes u Madridu.

ARTISTA DE LA FE FILMS je nezavisna produkcija osnovana od strane glumca i reditelja Stefana M. Mladenovića. Posvećena je produkciji filmova na španskom i srpskom jeziku, a snažno se zalaže za istraživanje društveno relevantnih tema i zagovaranje ljudskih prava putem misaono-provokativnih filmova. Cilj je da rad produkcije ostane dosledan NJIHOVOJ REALNOSTI, VAŠOJ FIKCIJI, A NAŠOJ ISTINI, kaže Mladenović.
Stefan M. Mladenović je nagrađivani autor na internacionalnim filmskim festivalima širom sveta. Osnovne i master studije glume završio je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, a master studije filmske režije na Instituto del Cine u Madridu. Pored glume i režije, Stefan se u svojoj nezavisnoj produkciji angažovao i u oblasti pisanja gde je napisao pet scenarija. Do sada je realizovao pet kratkometražnih filmova od kojih će tri imati premijeru u Madridu.
Opus mojih kratkih filmova na svojevrstan način predstavlja istinsku ljubav prema sedmoj umetnosti koja je meni promenila život. Stvarajući filmove sa društveno angažovanim temama želim da te priče budu nečiji glas, da nekoga učine srećnim, oslobođenim ili da bar učine jednu bitnu promenu. Moji filmovi su isključivo inspirisani istinitim događajima koji mi pomažu da bolje razumem određene probleme sa kojima se pojedinci ili društvo suočavaju, a onda to i prikažem putem filma na meni poseban način. Ova retrospetkiva je oda zahvalnosti mojoj porodici, prijateljima i umetnicima sa španskog govornog područja pre svega čuvenom španskom reditelju Pedru Almodovaru i meksičkoj glumici Barbari Mori”, rekao je MLadenović za NIške Vesti..

Film ”MascotaCupid je realizovan u koprodukciji sa Instituto del Cine Madrid i u saradnji sa Acribus Studio. Ovo će mu ujedno biti i pretpremijera.

1_1.31.1.png
Stills / MascotaCupid

Poznata španska glumica želi da postane majka, a ambiciozni srpski glumac pokušava da zaradi novac kako bi preživeo, njih dvoje koristeći aplikaciju #MascotaCupid žele da ostvare svoje snove. Jedini uslov aplikacije koji moraju da ispune je da nose masku životinje kako bi sakrili svoje identitete.

U filmu pored MLadenovića igra španska glumica Carmen Mayordomo koja je 2023. godine dobila nagradu za najbolju pozorišnu glumicu u Madridu… nagrada je dodeljena od strane Udruženja glumaca (Unión de actores).

 Film ”Boswellia Sacra” je višedimenzionalni projekat koji se sastoji od kratkog igranog filma i istoimene knjige. Realizovan je uz finansijsku podršku koja se odnosi na implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: Vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija – #ЕУзаТебе, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom „Jelena Šantić“ iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda. Elektronska knjiga ”BOSWELLIA SACRA”
Boswellia sacra (2022) - Poster RS.jpg
 Poster / Molly Child

Ovaj film dobio je specijalnu nagrada za najbolji domaći kratki film na Merlinka Festivualu u Beogradu. Dvostruka nagrada na festivalu Vesuvius u Italiji za najbolju glumačku podelu i najbolji kratki LGBTQ+ film. Nagrada na festivalu Multidimension u Londonu za najbolji kratki LGBTQ+ film.

Inspirisan istinitim događajem, „Boswellia sacra“(lat. boswellia sacra – vrsta je drveća iz porodice burseraceae od kog se se dobija poznata aromatična smola – tamjan)je kratkometražni igrani film o prirodi i paraleli između žaštite životne sredine i zaštite ljudskih prava, o zakonu prirode koji čovek konstantno remeti, o Vukašinu Drakuliću – tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje upravo tu paralelu. Da li čovek može pobeći od sopstvene prirode i od one koja ga okružuje?

Igraju: Dragana Jovanović, Dejan Gocić, Duda Buržujka, Uroš Milojević i Stefan M. Mladenović.

Ovaj film imao je zvanične selekcije:Merlinka International Queer Film Festival (2022), Vesuvius International Film Fest (2023), Multidimension Independet Film Fest (2023), Stockholm City Film (2023), Festival del Cinema di Cefalu (2023)…

Film ”Lui Lack, tú no tienes la culpa” (Lui Lack, nije tvoja krivica)je nastao kao prva koprodukcija između Srbije i Španije još 2019. godine, a svetsku premijeru je imao oktobra 2020. godine u tadašnjoj Kombank dvorani,a u organizaciji Filmskog Centra SrbijeFilm je realizovan uz pomoć Ambasade Španije u Beogradu, Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša kao i opštine Medijana.