Virus KoronaZdravlje

U kovid ambulantama u Nišu u jednom danu više od 2.200 pacijenata

Dom zdravlja u Nišu u kovid ambulantama ovih dana beleži rekorde u broju pregleda koje obavljaju lekari, ali i u broju laboratorijskih analiza, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

 

 

“U tri kovid ambulante Doma zdravlja i ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u ponedeljak, 30. novembra, pregledano je 2.209 pacijenata, što je apsolutni rekord od izbijanja epidemije. Sutradan, 1. novembra bilo je 1.868 pregleda, a za čak 660 pacijenata uradjene su laboratorijske analize, što je takodje apsolutni rekord”, istakao je Jerkan.

Kako je kazao, koronavirus laboratorijski dnevno bude potvrdjen kod 200 do 250 pacijenata.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja pacijenata koji se javljaju lekarima u kovid ambulantama oko 400 čini to zbog prvog pregleda, a ostali zbog ponovljenih pregleda.

“Veliki broj ponovljenih pregleda jasno ukazuje da je Dom zdravlja preuzeo osim primarnog i sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Mi lečimo sve one pacijente kojima nije potrebna kiseonička potpora kako bi smanjili pritisak pacijenata na Klinički centar”, objasnio je Jerkan.

On je kazao da Dom zdravlja nije zapostavio ni “nekovid” pacijente pa je tako u ambulantama u ponedeljak pregledano bezmalo 5.000 tih pacijenata, a dan posle 4.200.

Jerkan je kazao da ta zdravstvena ustanova ima dovoljno opreme i reagenasa za rad laboratorije, ali se poslednjih dana suočava sa problemom manjka zaposlenih jer je 28 lekara i više od 60 sestara u izolaciji.

“Sedam, osam sestara je obolelo od kovida, a ostale su u izolaciji jer je neko od članova njihove porodice oboleo. Slična situacija je i sa lekarima. Pri tom, nijedan zaposleni nije se inficirao radeći u kovid ambulanti, već na drugim mestima”, naglasio je Jerkan.

Dom zdravlja će, dodao je Jerkan, zbog novonastale situacije zatražiće od Ministarstva zdravlja dozvolu za zapošljavanje najmanje 15 medicinskih sestara.

Jerkan je kazao da se gradjani Niša sve odgovornije ponašaju i maske nose sve više, ali postoji bojazan da će broj pacijenata narednih dana biti povećan zbog gužvi kojih je bilo u radnjama minulog “crnog” petka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com