Virus KoronaZdravlje

U kovid ambulantama Doma zdravlja od početka epidemije 122.000 pregleda

U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja obavljeno je od 15. marta do kraja decembra skoro 122.000 pregleda, a najveći broj pacijenata je i lečen u toj zdravstvenoj ustanovi, izjavio je za agenciju Beta direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

Prema njegovim rečima od ukupnog broja pregledanih pacijenata, na dodatni pregled na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Niš upućeno je 2.735 pacijenata, što je 2,25 odsto od pregledanih, dok je na bolničkom lečenju zadržano oko 0,5 odsto pacijenata.

“U decembru je u našim kovid ambulantama bilo bezmalo 34.000 pregleda, a skoro 9.000 pacijenata prvi put se javilo lekarima za pomoć sa simptomima kovid infekcije”, izjavio je Jerkan.

On je kazao da je u proteklih 29 dana u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja uradjeno 12.300 antigenskih i PCR testova, skoro 15.000 laboratorijskih pregleda i više od 3.700 rendgenskih snimaka.

“Korona virus je testiranjem potvrdjen kod 4.303 pacijenta, a kod 671 pacijenta su rendgenskih snimkom utvrdjene promene na plućima”, istakao je Jerkan.

Dodao je da od 12. decembra opada ukupan broj pregleda u kovid ambulantama, kao i broj prvih pregleda.

“U prvih 11 dana decembra u kovid ambulantama imali smo dnevno od 1.500 do 1.900 pregleda, a u proteklih deset dan izmedju 1.100 i 1.250 pregleda. Izuzetak je 14. decembar kada je bilo čak 1.790 pregleda, a ni dan danas ne znamo zbog čega ih je bilo toliko”, rekao je Jerkan.

Kako je kazao, epidemilološka situacija u Nišu je i dalje teška, ali je za pohvalu to što su gradjani poslušali savet lekara i nisu se okupljali na proslavi slave Svetog Nikole, što potvrdjuje i pad broj pacijenata.

“Ukoliko nas sugradjani poslušaju i izbegnu okupljanja i proslave Nove godine, Božića i Srpske nove godine, možemo da očekujemo početkom februara značajno bolju epidemilošku situaciju”, naglasio je Jerkan.

On je istakao da je u Domu zdravlja u proteklom periodu edukovano 50 medicinskih timova koji će biti zaduženi za vakcinaciju gradajana Niša, kada januara u našu zemlju stigne milion doza vakcine protiv kovida.

Prema njegovim rečima, ovih dana prvenstveni zadatak zaposlenih u Domu zdravlja je da što više gradjana primi vakcinu protiv gripa.

“Do sada je 13.000 ljudi primilo tu vakcinu, ali ukoliko bi je primilo još oko 4.000, bilo bi to zadovoljavajuća imunizacija i grip bi imali samo sporadično. To nam je bitno kako bi olakšali rad lekarima u kovid ambulantama, s obzirom da će najveći broj pacijenata imati sličnu kliničku sliku”, izjavio je Jerkan.

Prema njegovim rečima, niški Dom zdravlja ima dovoljno četvorovalentnih doza vakcina protiv sezonskog gripa i gradjani mogu da se vakcinišu u nekoj od 40 ambulanti na području grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com